ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ;

Στη Γαλλία ήδη άρχισαν οι πρώτες αμφισβητήσεις. Γιατί τον σκότωσαν, γιατί οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων δεν συνάδουν με τον τύπο του Μεράχ, γιατί ενώ ήταν γνωστός στην αστυνομία κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε εγκαίρως;

Του Γιώργου Βλαβιανού

Μέσα σε έντονη προεκλογική ατμόσφαιρα και πριν καλά-καλά στεγνώσει το αίμα από τη σειρά των δολοφονιών στην περιοχή της Τουλούζης, άρχισαν στη Γαλλία να διατυπώνονται, διστακτικά αρχικά, οι πρώτες αμφιβολίες, τα πρώτα ερωτήματα, για τον τρόπο που η αστυνομία και οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ενήργησαν για να φθάσουν στη δολοφονία του Μοχάμεντ Μεράχ. Ο Μεράχ κατηγορήθηκε ότι σκότωσε έναν αλεξιπτωτιστή στην Τουλούζη στις 11 Μαρτίου, δύο αλεξιπτωτιστές στη γειτονική Μοντομπάν στις 15 Μαρτίου, τον πατέρα και μαθητές σε εβραϊκό σχολείο στις 19 Μαρτίου. Τελικά σκοτώθηκε από ειδικές δυνάμεις στο σπίτι του με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Ήδη έχει αρχίσει ειδική έρευνα με κύρια ερωτήματα, πως ένας άνθρωπος γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες για τις εξτρεμιστικές δραστηριότητές του κατόρθωσε να ενεργήσει, χωρίς να εντοπιστεί, για περισσότερο από μία εβδομάδα και γιατί σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση σύλληψής του. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλαιν Ζυππέ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό « Europe 1», δήλωσε: « Καταλαβαίνω γιατί κάποιος θα ρωτούσε αν έγινε ή όχι κάποιο λάθος. Επειδή όμως δεν γνωρίζω αν έγινε κάποιο λάθος, θα πρέπει να ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση».

Ο Κριστιάν Προυτώ, αντιτρομοκρατικής ομάδας «αντιζήλου» της ειδικής μονάδας της αστυνομίας που σκότωσε τον Μεράχ, επέκρινε την επιχείριση. Θα έπρεπε να τον συλλάβουν, είπε. «Θα μπορούσαν να του ρίξουν δακρυγόνα», υποστήριξε. Πρόκειται για τη δεύτερη ενέργεια ενός «μοναχικού λύκου», ενός και μόνου τρομοκράτη. Έτσι είχε χαρακτηρισθεί ο δολοφόνος της Νορβηγίας και τότε για πρώτη φορά είχε διατυπωθεί η πρόβλεψη ότι στο μέλλον η ανθρωπότητα θα έστεκε μάρτυς κι άλλων τέτοιων «μοναχικών» εξτρεμιστικών περιπτώσεων.

Λίγο μετά τις δολοφονίες της 15ης Μαρτίου, όπως έγραψε η εφημερίδα «Λιμπερασιόν», η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα λίστα Ισλαμιστών εξτρεμιστών που διέμεναν στην περιοχή της Τουλούζης. Η λίστα είχε μόνον έξι ονόματα και αυτό του Μεράχ ήταν το κορυφαίο. Με άλλα λόγια ήταν γνωστός στις Αρχές. Το περίεργο είναι ότι δεν εντοπίσθηκε από την πρώτη στιγμή, παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση ΙΡ του ηλεκτρονικού υπολογιστή της μητέρας του ήταν σε επαφή με το θύμα της 11ης Μαρτίου. Τελικά οι απαιτούμενες διασταυρώσεις που οδήγησαν στον Μεράχ, δεν έγιναν παρά μόνον μετά τις δολοφονίες στο σχολείο Οζάρ Χατορέ.

Επίσης η Λιμπερασιόν ρώτησε τον Φρανσουά Ερμπούρ, ειδικό σε στρατιωτικά ζητήματα, ο οποίος τόνισε ότι «μόλις λίγες δεκάδες Γάλλοι έχουν ταξιδέψει στο Αφγανιστάν κι ελάχιστοι είναι αυτοί που κατάγονται από την περιοχή των Πυρηναίων. Είναι απαράδεκτο το ότι δεν τον πρόσεξαν από την πρώτη στιγμή».

Τα ερωτήματα που διατυπώνονται σε μεγάλες γαλλικές εφημερίδες κλείνουν με το βασανιστικό ερώτημα που μάλλον δεν θα απαντηθεί ποτέ «αν τελικά ο Μεράχ ήταν πράγματι ο δολοφόνος». Κι αυτό διότι δεν μοιάζει καθόλου με την περιγραφή που δόθηκε από μάρτυρες στους πυροβολισμούς του Μοντομπάν, που μίλησαν για παχύσαρκο άτομο με τατουάζ και με χαραγμένο το αριστερό του μάγουλο. Ο νεκρός σήμερα Μεράχ, ήταν αδύνατος και χωρίς σημάδια στο πρόσωπο...

Ο Σαρκοζί πάντως φαίνεται να ανακάμπτει μετά την δολοφονία του Μεράχ. Παρά ταύτα αν και προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τελικά στον δεύτερο χάνει –βάσει δημοσκοπήσεων – από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.