ΚΟΣΜΟΣ

ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ

Αρχίζει σήμερα η Αραβική Σύνοδος Κορυφής. Το Ιράν έχει αποκλειστεί κατόπιν παρέμβασης της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η Συρία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Είκοσι χρόνIα χρειάσθηκε να περάσουν, ώστε η Βαγδάτη να φιλοξενήσει ξανά μία Αραβική Σύνοδο Κορυφής. Η τριήμερη συνάντηση Αράβων ηγετών αρχίζει αύριο στην ιρακινή πρωτεύουσα, μετά τις εγγυήσεις που έλαβαν η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα του Περσικού Κόλπου από τον Σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, ότι δεν πρόκειται να προσκληθεί το Ιράν και ότι η Συρία θα εκπροσωπηθεί από χαμηλόβαθμο αξιωματούχο. Μολονότι ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε προσκληθεί σε προηγούμενες αραβικές συνόδους κορυφής, ο Ιρακινός πρωθυπουργός αποδέχθηκε τους όρους που του ετέθησαν, διότι το πρώτιστο που τον απασχολεί σήμερα, είναι να προωθήσει την αξιοπιστία της χώρας του στον Αραβικό κόσμο και να αποδείξει ότι έχει «συνέλθει» μετά από τόσα χρόνια βίας και αίματος.

Κατόπιν τούτου το Ιράν δεν θα δηλώσει παρών στη σύνοδο, ενώ τη Συρία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μοαλλέμ και όχι ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου επέμειναν επίσης σε μία χαμηλού προφίλ εκπροσώπηση από τους Παλαιστινίους. Η Αίγυπτος εξάλλου θα στείλει χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία, καθώς ο μεταβατικός πρόεδρος Στρατηγός Μοχάμεντ Ταντάουι δεν έχει τη δυνατότητα να φύγει από τη χώρα στις δύσκολες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Η κατάσταση στο Κάϊρο είναι εξαιρετικά τεταμένη.

Δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο η Βαγδάτη και τα περίχωρά της βρίσκονται ουσιαστικά υπό πολιορκία. Εκατό χιλιάδες άνδρες ασφαλείας συμμετέχουν στην επιχείρηση ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Για την ασφάλεια της Συνόδου από όποια τρομοκρατική ενέργεια έχουν «στρατολογηθεί» και άνδρες ασφαλείας των κρατών που θα πάρουν μέρος στη σύνοδο, οι οποίοι έφεραν μαζί τους και θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί, δυτικές μυστικές υπηρεσίες διατηρούν επιφυλάξεις για το αν αυτά θα αποδώσουν, καθώς έστω και μία μικρής έκτασης επίθεση σε απομακρυσμένη από την «Πράσινη Ζώνη» γειτονιά της Βαγδάτης, θα πάρει διαστάσεις αν συμβεί κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Και θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές εξτρεμιστικές ομάδες, εκτός της Αλ Κάιντα, με πυρήνες στη Βαγδάτη που ενδεχομένως θελήσουν να δείξουν τη δύναμή τους ή την αδυναμία της ιρακινής κυβέρνησης να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.