ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕ ΟΜΑΛΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ

Ομαλοποιείται η κατάσταση με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τον Οίκο Ναύτου, μετά τις ουρές κόσμου που παρατηρήθηκαν χθες (22/3) και σήμερα (23/3) το πρωί, έξω από το κεντρικό κτίριο στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά.

Το κομφούζιο δημιουργήθηκε κυρίως, λόγω της διακοπής των πιστώσεων από τα φαρμακεία στα οποία οφείλονται χρήματα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι πολύς κόσμος δεν μπόρεσε να εξυπηρετηθεί τη Δευτέρα (19/3) και την Τρίτη (20/3), αφού οι εργαζόμενοι του Οίκου Ναύτου συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ. Η διοίκηση του Οίκου Ναύτου έχει έρθει ήδη σε συννενόηση με τον φαρμακευτικό σύλλογο Πειραιά και πρόκειται να καλυφθούν σύντομα όλες οι πιστώσεις προς τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οίκος Ναύτου έχει οφειλές προς τρίτους (Φαρμακεία, νοσοκομεία και γιατρούς) από το Μαϊο του 2011 και όλα αυτά επιλύονται με την τροπολογία που έχει ήδη έτοιμη η κυβέρνηση και θα κατατεθεί την Τρίτη (27/3) στη Βουλή. Στην τροπολογία ρυθμίζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, ενώ πλέον η χρηματοδότηση του Οίκου Ναύτου εξασφαλίζεται, ένα μέρος από αυτή, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα μέρος από το ΝΑΤ.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα διοικητικά και προσωπικού, παραμένει η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου, ενώ διατηρείται η ασφάλιση υγείας, οι παροχές σε είδος (γιατροί φάρμακα, εξετάσεις νοσηλεία) επιδομάτα αλλά και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Έως τώρα, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (το ταμείο συνταξιοδότησης των ναυτικών), που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά έχει και εισφορές από εν ενεργεία ναυτικούς αλλά και πλοιοκτήτες, επιδοτούσε με ένα ποσό κάθε μήνα τον Οίκου Ναύτου. Το 2011, το ΝΑΤ απέδωσε προς τον Οίκο Ναύτου 162 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. προέρχονταν από εισφορές ασφαλισμένων και τα υπόλοιπα από ένα μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, για το 2012, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 150 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Ο Οίκος Ναύτου πρόσφατα έκλεισε τους ισολογισμούς του 2006 και του 2007 και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει όλες τις χρήσεις.

Σημειώνεται ότι σε τέσσερα παραρτήματα του Οίκου Ναύτου έχουν διαπιστωθεί ελλείμματα που ανέρχονται συνολικά σε 775.000 ευρώ και ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα. Τα ελλείμματα που διαπιστώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν επειδή δεν γίνονταν έλεγχοι των απολογισμών, σε κάθε παράρτημα του Οίκου Ναύτου κάθε μήνα, όπως θα έπρεπε.

Ο Οίκος Ναύτου διαθέτει πλέον σύστημα μηχανοργάνωσης και υπάρχει έλεγχος στα 89 παραρτήματά του, ενώ ο ιατροφαρμακευτικός οργανισμός, κάθε μήνα, υποβάλλει οικονομικά στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και έχει εφαρμόσει το μητρώο δεσμεύσεων. Ήδη στον Οίκο Ναύτου έχει αναπτυχθεί μια εφαρμογή, προκειμένου να καταχωρίζεται ηλεκτρονικά η κάθε ιατροφαρμακευτική δαπάνη του κάθε ναυτικού και μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε ασφαλισμένου, τα χρήματα καταβάλλονται πλέον από την κεντρική υπηρεσία του οργανισμού και όχι από τα παραρτήματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.