ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ

Πληθαίνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα και στην Πάτρα. Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Βίας.

Πάνω από 60 περιστατικά ρατσιστικής βίας κατεγράφησαν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2011 στην Ομόνοια, την πλατεία Αττικής και τον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς και σε δύο περιοχές της Πάτρας.

Συγκεκριμένα κατεγράφησαν 63 περιστατικά, 51 εκ των οποίων ήταν ομαδικές επιθέσεις, με τη συμμετοχή και ανηλίκων. Σε 18 από τα περιστατικά θύτες ήταν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και σε άλλα τόσο αστυνομικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου 42 άνθρωποι υπέστησαν βαριές ή απλές σωματικές βλάβες, ενώ δέκα από αυτούς διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία.

Οι πιο συχνές επιθέσεις γίνονται σε στάσεις λεωφορείων και στον δρόμο. Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σε πολλά από τα περιστατικά μία γυναίκα, ρωτά το θύμα από πού κατάγεται, και αν εκείνος δώσει «λάθος απάντηση», του επιτίθενται άνδρες με σιδερογροθιές, μαχαίρια, συνοδευόμενοι πολλές φορές και από μεγαλόσωμους σκύλους. Θύματα έχουν πέσει και γυναίκες, λόγω της μαντίλας και του σκούρου δέρματος.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Βίας αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕΔΑ και του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Στο Δίκτυο συμμετέχουν 18 μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα τού Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Κωστής Παπαϊωάννου τόνισε ότι σε ερώτηση που είχε απευθύνει η ΕΕΔΑ στο υπουργείο Προστασίας τού Πολίτη, για το πόσα περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν καταγραφεί, η απάντηση ήταν «κανένα», καθότι «το θέμα δεν υπάρχει καν στην ατζέντα».

Από την πλευρά της, η Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη Τομέα Προστασίας τού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα επισήμανε ότι «η Πολιτεία πρέπει να ενσωματώσει τέτοιες μεθόδους καταγραφής, δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένας τέτοιος μηχανισμός, ούτε πολιτική υποστήριξη».

Όσον αφορά στα φαινόμενα αστυνομικής βίας, τα μέλη του Δικτύου υπογράμμισαν πως τα περισσότερα θύματα παρατηρήθηκαν στην Πάτρα. «Η επανάληψη τέτοιων πρακτικών μάς κάνει να πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι τυχαίο και μεμονωμένο, αλλά μπορεί να αποτελεί μέρος εντολών», επισήμανε η επιστημονική συνεργάτης της ΕΕΔΑ, Τίνα Σταυρινάκη.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Μοβία Αχμέτ, και ο πρόεδρος τού Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, ανέφεραν πως το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Όπως υποστήριξαν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας είναι πέντε φορές περισσότερα από αυτά που καταγράφηκαν. Ανασταλτικοί παράγοντες στο να καταγγέλλονται τα περιστατικά από τα θύματα, αποτελούν η απουσία νομίμων εγγράφων,  η απειλή της αντεκδίκησης από πλευράς των θυτών και το γεγονός ότι κάθε καταγγελία κοστίζει 100 ευρώ.

Οι δύο εκπρόσωποι των οργανώσεων χαιρέτισαν την κίνηση του Δικτύου, ενώ έκαναν λόγο για ψυχολογικό σοκ των προερχόμενων από την Ασία και την Αφρική. «Στη διαδρομή έχουν δεχθεί μεγάλη βία, ιδιαίτερα στα σύνορα του Ιράν, του Πακιστάν, της Τουρκίας και περιμένουν πως στην ευρωπαϊκή Ελλάδα η εικόνα θα είναι αλλιώς. Και καταλήγουν να φοβούνται να βγουν στο δρόμο.», τόνισαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.