ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής, που θα έχει ως στόχο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών, αποφάσισαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για το ζήτημα, έγινε γνωστό ότι ο σχετικός φάκελος που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται.  Η Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του στην ΤτΕ.

Όπως τόνισε η Βάσω Παπανδρέου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η ακριβής εκτίμηση του κατοχικού δανείου σε σημερινές τιμές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε πως αναζητεί το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων: «Το αναζητώ - και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνώρισε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας. Τόνισε ότι δεν είναι μεν ευνοϊκή για ιδιωτικές αποζημιώσεις, αλλά σημείωσε ότι «αφήνει ανοιχτά σε επίπεδο Πολιτείας, τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων για καταστροφές και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών. Αυτά όμως είναι κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, καθώς η εξωτερική μας πολιτική, βασίζεται πρωτίστως στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο είναι εθιμικό - και ως τέτοιο, δίκαιο των ισχυρών. Όταν λοιπόν διεκδικείς, πρέπει να πηγαίνεις με όλα σου τα επιχειρήματα και πρέπει να ξέρεις και το επόμενο βήμα σου. Το πολιτικό ερώτημα, είναι το πώς θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πότε…».

Υπενθυμίζεται ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής και άλλοι 37 βουλευτές είχαν ζητήσει να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για την τεκμηρίωση και προώθηση των ελληνικών αξιώσεων, να ζητηθεί από τη γερμανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η άδεια να εκθέσει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τα επιχειρήματα της χώρας και να υπάρξει ειδική ημερίδα της Ελληνικής Βουλής, με τη συμμετοχή των απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτών, με θέμα «την κοινή στρατηγική παγκόσμιας προβολής αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος.

Παράλληλα είχαν ζητήσει να παραστούν στη συνεδρίαση οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός. Τελικά κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.