ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ» Ν.Δ. ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Γαλάζια «σύσταση» προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρύθμιση δανείων ώστε η μηνιαία επιβάρυνση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος των πολιτών, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αναφορές κομματικών στελεχών για παρέμβαση στην κατεύθυνση «κουρέματος» των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημείο ισορροπίας μεταξύ των εισηγήσεων ακόμη και για νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση ή ακόμη και «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά προς τις τράπεζες και της πραγματικότητας, όπως διαμορφώνεται, από την κατάσταση στο τραπεζικό τοπίο και τα περιθώρια που αφήνει η οικονομική συγκυρία και οι προβλέψεις της ΕΚΤ, αναζητά η Νέα Δημοκρατία.

Ο αναπλ. Τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος κάλεσε χθες τις Τράπεζες, μετά και την ανακεφαλαιοποίησή τους, να προχωρήσουν σε γενναία ρύθμιση των οφειλών «όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν». Συγκεκριμένα, ζήτησε η δόση του δανείου να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του ιδιώτη οφειλέτη, εφ’ όσον αυτός αιτιολογημένα αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Αιτιολογώντας τη θέση της Ν.Δ., ο κ. Σταϊκούρας επiσήμανε ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζεται. Ιδιαίτερα οι νέοι, οι οικονομικά και κοινωνικά πιο ασθενείς, αυτοί που έχουν πάρει  τραπεζικά δάνεια.

«Στην προσπάθεια αυτή επιβάλλεται να συμβάλλουν και τα πιστωτικά ιδρύματα» προσθέτει ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι απαιτείται «να προβούν σε πιο εκτεταμένες ρυθμίσεις και σε περισσότερους διακανονισμούς των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Προ ημερών, ο τομεάρχης Εμπορίου του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε ανακοινώσει ως προγραμματική θέση του κόμματος το «κούρεμα» των δανείων των επιχειρήσεων, σε πρώτη φάση, και των νοικοκυριών, σημειώνοντας ότι αντίστοιχη άποψη θα διατυπώσει και ο πρόεδρος του κόμματος.

Κύκλοι της Συγγρού, μάλιστα, δεν απέκλειαν ακόμη και νομοθετική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στην τραπεζική αγορά. Το ζήτημα, ως πρόταση πάντως και όχι ως απαίτηση, είχε τεθεί και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπου και οι εκπρόσωποι των τραπεζών σημείωσαν ότι ήδη προβαίνουν σε ρυθμίσεις – προκειμένου τα δάνεια να μην εμφανιστούν «κόκκινα» - ωστόσο φέρονται να απέκλεισαν οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση που, μεταξύ άλλων, θα προκαλούσε ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσής τους εις βάρος του συνόλου των φορολογουμένων ενώ δεν αποκλείεται να έθετε εν κινδύνω την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Η ανακοίνωση Σταϊκούρα εικάζεται ότι έχει ως στόχο τον κατευνασμό της αγοράς, χωρίς όμως να «καίγεται» ως προεκλογικό χαρτί το θέμα της ελάφρυνσης των δανειοληπτών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.