ΚΟΣΜΟΣ

TIMES: ΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα πρωτεία στη λίστα των 100 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο κατέχει το Χάρβαρντ, σύμφωνα με την ειδική έκδοση «Times Higher Education».

Τις πρώτες δέκα θέσεις καταλαμβάνουν επτά πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, δύο από τη Βρετανία (το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην 3η θέση και της Οξφόρδης στην 6η), ενώ στην 8η θέση απαντάται το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Όσον αφορά στα αμερικανικά πανεπιστήμια, το Χάρβαρντ ακολουθούν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Στάνφορντ, το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, και το Γέιλ.

Στη λίστα κυριαρχούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια, που κατέχουν 44 θέσεις, ενώ 10 έχουν τα βρετανικά.

Ωστόσο, ενδιαφέρουσα είναι η άνοδος των πανεπιστημίων της Ασίας.Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα πανεπιστήμια από την Κίνα με το Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, στο Πεκίνο, να σκαρφαλώνει στην 30η από την 35η θέση και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου από την 38η στην 43η.

Η Ασία θεωρείται πλέον ανερχόμενη δύναμη στο χώρο της εκπαίδευσης, σε αντίθεση με την Ευρώπη. Αν εξαιρέσουμε τη Βρετανία, μόνο δύο ευρωπαϊκά πανεπιστήμια βρίσκονται στις 50 πρώτες θέσεις, το ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) και το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στην 42η θέση. Αξιοσημείωτη είναι και η πτώση του πανεπιστημίου της Σορβόνης, που κατατάσσεται στις θέσεις 71-80. Σημειώνεται ότι στη λίστα δεν υπάρχει κανένα ελληνικό ανώτατο ίδρυμα.

Η λίστα της ειδικής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας καταρτίζεται από 17.554 ακαδημαϊκούς δασκάλους σε 149 χώρες, οι οποίοι βαθμολόγησαν τα πανεπιστήμια με βάση την άποψη που είχαν για το επίπεδο της έρευνας και της διδασκαλίας σε καθένα από αυτά.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.