ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ «ΧΑΜΕΝΕΣ» ΜΙΖΕΣ

Υπερβολικά δυσανάλογες σε σύγκριση με την αξία των συμβάσεων εμφανίζονται οι μίζες τις οποίες κατηγορείται ότι έλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά την σύναψη των δύο συμφωνιών αμυντικού εξοπλισμού για τα ρωσικά Tor M1 και τα γερμανικά υποβρύχια.

Του Γιώργου Κιτσή

Συγκεκριμένα, το ύψος σύμβασης για τα Tor M1 έφτανε τα 550 εκατομμύρια δολάρια και οι πληρωμές που φέρεται ότι σχετίζονται με την παθητική δωροδοκία του πρώην υπουργού Άμυνας σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων ανέρχονται σε 16,2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Αντίστοιχα, το ύψος της σύμβασης για τα υποβρύχια ήταν δυόμισι φορές υψηλότερο σε σχέση με τα Tor M1, στα 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η μίζα προσεγγίζει τα 2,96 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, ήτοι υποπενταπλάσιες των ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Από στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση του δικηγορικού γραφείου Debevoise&Plimpton το οποίο διενέργησε ελέγχους στην Ferostaal, την γερμανική εταιρεία με την οποία συνήφθη η σύμβαση για τα υποβρύχια, προκύπτει ότι από το 2000 έως το 2003 δόθηκαν σε «ωφέλιμες πληρωμές προς τρίτους» πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ.

Σε λίστα που παραδόθηκε το 2004 σε υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας φαίνεται πως από τις αρχές του 2000 έως τον Οκτώβριο του 2001, οπότε ο Άκης Τσοχατζόπουλος πέρασε από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Ανάπτυξης το ύψος των «ωφέλιμων πληρωμών προς τρίτους» μέσω του ελληνικού βραχίονα της Ferostaal ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Από την ίδια λίστα προκύπτει ότι σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της σύμβασης για τα υποβρύχια στις 15 Φεβρουαρίου 2000 πραγματοποιήθηκαν ωφέλιμες πληρωμές ύψους 22,7 εκατομμυρίων ευρώ προς τρεις εταιρείες και δύο φυσικά πρόσωπα. Επιπλέον 19 εκατομμύρια ευρώ πληρώθηκαν σε δύο εταιρείες τον Ιούλιο του 2001, άλλα 8,6 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του 2002 και άλλα 5 εκατομμύρια το 2003.

Όπως αναφέρει η Debevoise&Plimpton κατά τις έρευνές της δεν βρέθηκε ποιοι ήταν οι πραγματικοί αποδέκτες επιπλέον 7,48 εκατομμυρίων ευρώ που πληρώθηκαν στις εταιρείες PDM με έδρα το Ντέλαγουερ και Zelan με έδρα την Κύπρο. Τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν σε έξι δόσεις μέσα σε δύο χρόνια, από το 2002 έως και το 2004.

Στην έκθεση της Debevoise & Plimpton επισημαίνεται ότι τον Μάιο του 2001 τα υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής εταιρείας προχώρησαν σε συναντήσεις με ειδικούς για τα προβλήματα που προέκυπταν από τις μίζες που κατέληγαν σε έλληνες αποδέκτες. Όταν ο υπεύθυνος για τα θέματα φορολόγησης στην εταιρεία έθεσε ζήτημα σχετικά με τις πιθανότητες να ότι ο όγκος και η συχνότητα αυτών των πληρωμών μπορεί να πυροδοτήσουν εισαγγελικές έρευνες, ο τότε διευθύνων σύμβουλος συμφώνησε ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί λόγω της νέας νομοθεσίας που θεσπίστηκε το 2001 και απαγόρευε τις ωφέλιμες πληρωμές. «Δεδομένης της νέας νομοθεσίας όντως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις έρευνες από τις αρχές στο μέλλον. Ωστόσο, είναι ανάγκη η Ferostaal να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση», φέρεται να έχει πει ο τότε διευθύνων σύμβουλος στην αναφορά της Debevoise Plimpton. Το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, που είχε επίσης αναλάβει την διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens, εξέτασε για την υπόθεση των υποβρυχίων πάνω από 60 φακέλους στοιχείων που κατασχέθηκαν από την Εισαγγελία του Μονάχου καθώς και ιδιαίτερα μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών δεδομένων στα οποία έδωσε πρόσβαση η εταιρεία Ferostaal.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.