ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για κωλυσιεργία στη διεξαγωγή ντιμπέιτ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του για το κράτος, το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση. Ζήτησε ολική αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Με το... γεφύρι της Άρτας παρομοίασε τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας για άλλη μια φορά τον Αντώνη Σαμαρά σε τηλεμαχία. «Ο κ.Σαμαράς δεν θέλει τον τηλεοπτικό διάλογο, το προηγούμενο διάστημα, όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών απέφευγε και τον απευθείας κοινοβουλευτικό διάλογο», είπε, κατηγορώντας τον βασικό του αντίπαλο ότι δεν έχει την απαιτούμενη σιγουριά για να στηρίξει τις θέσεις του. Του καταλόγισε μάλιστα επιμονή για την αυτοδυναμία και υπενθύμισε τη θεσμική παρουσία τηλεοπτικού διαλόγου μέχρι τώρα. «Τον καλώ να επιδείξει σεβασμό στους πολίτες (...) Δεν τιμά τη Δημοκρατία», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τον κ.Σαμαρά ως «εντυπωσιακά αλλαζονικό».

Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για το κράτος, το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, ο κ.Βενιζέλος έκανε λόγο για μία «Νέα Πολιτεία», προτείνοντας την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος. Ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε να εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα, αλλά και να έχει νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Για το ίδιο το εκλογικό σώμα, πρότεινε την μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι, την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας.

Αποδίδοντας μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κρίση στο κλειστό αρχηγικό μοντέλο της κυβέρνησης, πρότεινε και εκεί αλλαγές, μεταξύ των οποίων την κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων και τον περιορισμό των υφυπουργών, ο αριθμός των οποίων, είπε, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους δέκα. Ζήτησε ακόμα ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων και δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και ριζική αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, με αλλαγές στις Εξεταστικές Επιτροπές, που θα πρέπει να είναι ολιγομελείς και με τη συμμετοχή δικαστικών και εμπειρογνωμόνων. Πρόσθεσε εξάλλου, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ειδική παραγραφή ή μεταχείριση για υπουργούς και ειδικά σε περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, ζήτησε η ευθύνη να ισχύει εσαεί. Πρότεινε ακόμα την άμεση διασύνδεση της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουσιαστική διασύνδεση των Επιτροπών της με τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Για τη Δημόσια Διοίκηση, έθεσε ως μεγάλο στόχο την επιστημονικά άρτα αξιολόγηση υπηρεσιών προσωπικού και την ενεργοποίηση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου. Μίλησε ακόμα για ένα νέο, μικρότερο και αποτελεσματικότερο περιφερειακό κράτος, αλλά και για Ενιαίο Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και Δικονομίας. Τέλος, στον τομέα της Δικαιοσύνης, ζήτησε η επιλογή της ηγεσίας της να γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο μεν, αλλά με σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας με πλειοψηφία 2/3 και έλεγχο συνταγματικότητας, με ταχύτητα, διαφάνεια,ενότητα νομολογίας και οριστική άρση της διαφωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.