ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Σε καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους προέβη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. 

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Κύκλοι των ξενοδόχων αναφέρουν ότι εξαιτίας της μείωσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας (αρνητική δημοσιότητα λόγω οικονομικής κρίσης, απεργίες, επεισόδια, αντιγερμανικό κλίμα, ανυπαρξία προβολής στο εξωτερικό) τα ελληνικά ξενοδοχεία πουλάνε ήδη κάτω του κόστους, ενώ ταυτόχρονα το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες έχει οδηγήσει τον κλάδο σε απόγνωση, εκατοντάδες ξενοδοχεία βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου και χιλιάδες έτοιμα προς πώληση αφού η λειτουργία τους καθίσταται ζημιογόνος.

Επισημαίνεται ότι η Σ.Σ.Ε. των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας που υπολογίζονται μαζί με τους εποχικούς σε 230.000 άτομα, την υπογράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Μετά την πάροδο τριμήνου (διαδικασία μετενέργειας) από τη καταγγελία αν δεν επέλθει συμφωνία με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την υπογραφή νέας, αυτομάτως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων καταργούνται όλοι οι κανονιστικοί όροι της, πλην αυτών που αφορούν : α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) το επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης καθώς και το επίδομα προϋπηρεσίας.

Παράλληλα μετά την πάροδο του τριμήνου παρέχεται η δυνατότητα ανάμεσα στον εργοδότη και τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να υπογραφεί τροποποιητική Ατομική Σύμβαση Εργασίας με την οποία οι αποδοχές του εργαζομένου είτε θα μειώνονται περαιτέρω μέχρι του ορίου της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. είτε θα αυξάνονται.

Νέοι Εργαζόμενοι

Από τη διατύπωση της εγκυκλίου και συγκεκριμένα με τη φράση «ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας, και για τους ήδη εργαζόμενους…» προκύπτει πως και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ηλικίας έως 25 ετών θα αμείβονται με τις αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μειωμένες κατά 32%, παρά το γεγονός πως η εθνική κλαδική Σ.Σ.Ε. παραμένει σε ισχύ, για τη δε μείωση αυτής δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.