ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ως 50% κάτω οι κρατήσεις στους περισσότερους προορισμούς. Το τελειωτικό χτύπημα δίνει η απεργία της ΠΝΟ.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

To χειρότερο Πάσχα όλων των εποχών είναι το φετινό για τα τουριστικά γραφεία και τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας. Η πτώση στις κρατήσεις φθάνει συγκριτικά με πέρυσι ακόμη και το 50% σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με επίκεντρο τα νησιά όπου τη χαριστική βολή έδωσε η εξαγγελθείσα απεργία της ΠΝΟ, κινητοποίηση η οποία επέφερε μπαράζ ακυρώσεων στις κρατήσεις.

Αντίστοιχη είναι η μείωση στα τουριστικά γραφεία για ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο κλάδος απειλείται με δεκάδες λουκέτα τον προσεχή μήνα. Το ελληνικό Πάσχα κυριαρχεί στις επιλογές των Ελλήνων ταξιδιωτών όμως η φετινή έξοδος αναμένεται να ειναι μειωμένη γεγονός που φαίνεται και από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων που έχουν υποστεί καθίζηση.

Η πλειονότητα των ταξιδιωτών θα επισκεφθεί τα χωριά της και σπίτια φίλων τους, αλλά η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η συρρίκνωση των εισοδημάτων θα αφήσει αρκετό κόσμο στο σπίτι του, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Την ίδια ώρα κλειστές θα κρατήσουν τη περίοδο του Πάσχα πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων τις μονάδες τους που άλλες χρονιές τις άνοιγαν, ακόμη και σε δημοφιλείς για την εποχή προορισμούς εξαιτίας, κυρίως, της μειωμένης ζήτησης για κρατήσεις από την εγχώρια αγορά.

Αλλά και όσοι αποφάσισαν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους καταγράφουν μείωση στις πληρότητες τους.

Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη μείωση της εγχώριας ταξιδιωτικής κίνησης την περίοδο του Πάσχα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κέρκυρας που είναι ένας από τους δημοφιλέστερους για τους Έλληνες προορισμός και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού τουλάχιστον 8.000 κλίνες που λειτουργούσαν πέρυσι δεν θα ανοίξουν φέτος.

«Περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας δεν θα ανοίξουν 10 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων συνολικής δυναμικότητας 5.000 κλινών που λειτουργούσαν άλλες χρονιές γιατί δεν υπάρχει ζήτηση» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού των Φαιάκων Τάκης Μπράμος.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων και της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Κέρκυρας Κώστας Μπρεντάνος υποστηρίζει ότι οι κρατήσεις για το Πάσχα στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων του νησιού των Φαιάκων εμφανίζουν μείωση 80% με αποτέλεσμα από τις 4.000 κλίνες που είχαν ανοίξει πέρυσι, φέτος, να λειτουργήσουν, περίπου, 1.000 κλίνες.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσθέτει ότι κυρίως λόγω της κρίσης σε μία εξαετία ο αριθμός των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων στη Κέρκυρα από 4.500 με δυναμικότητα 75.000 κλινών έχει μειωθεί σε 3.350 με δυναμικότητα 52.000 κλινών.

«Η μείωση των κρατήσεων στη Πάρο κυμαίνεται μεταξύ 45% και 50% σε σχέση με πέρυσι για τη περίοδο του Πάσχα» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Τάκης Αμπατζής. Επίσης, τονίζει ότι σε ποσοστό 30% θα είναι λιγότερα τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν φέτος σε σχέση με τον αριθμό των μονάδων που άνοιξε πέρυσι για το Πάσχα. Ο κ. Αμπατζής αποδίδει τη μείωση στην οικονομική κρίση, στις απεργίες και στη πτώση του αριθμού ξένων επισκεπτών.

«Η ζήτηση για το Πάσχα από την Ελλάδα δείχνει να είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι» τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Ανδρέας Μεταξάς. Σύμφωνα με τον κ. Μεταξά όταν πέφτει νωρίς το Καθολικό Πάσχα -που είναι σήμερα- τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν ανοίγουν. Στο Ηράκλειο ανοίγει συνήθως το 40% επί του συνόλου. Ο επιπλέον λόγος είναι ότι οι Ελληνες λόγω της κρίσης δεν έχουν στην προτεραιότητα τους τις ταξιδιωτικές αποδράσεις.

«Το 50% των ξενοδοχείων που άνοιγε άλλες χρονιές δεν θα λειτουργήσει φέτος τις ημέρες του Πάσχα στη Μύκονο» σημειώνει ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Ανδρέας Φιορεντίνος. Επίσης, υποστηρίζει ότι θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία εντός της πόλης ενώ τα εκτός των ορίων της θα ανοίξουν από τον Μάιο και μετά. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Ένωσης η μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο στα 2 αστέρων ξενοδοχεία είναι στα 50 ευρώ και η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 50%, η μέση στα 3 αστέρων είναι στα 60 ευρώ και η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% και η μέση τιμή στα 4 αστέρων ξενοδοχεία είναι στα 120 ευρώ και η μέση πληρότητα στο 30%.

«Τριάντα παραθαλάσσια ξενοδοχεία τα οποία κάθε χρόνο άνοιγαν την περίοδο του Πάσχα, φέτος, δεν θα λειτουργήσουν στο Πήλιο», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης. Τέλος, τονίζει ότι η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο στα χαμηλών κατηγοριών ξενοδοχεία ξεκινα από 35 ευρώ ενώ η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 60 ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.