ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ...ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΙ

Το άγχος απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο «προνόμιο» της ανθρώπινης προσωπικότητας, αλλά προσβάλλει και τα ψάρια, τα οποία επηρεάζονται ποικιλοτρόπως από αυτό.

Για την ευζωία των εκτρεφομένων ψαριών που όταν αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις, αρρωσταίνουν, μίλησε ο λέκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Βάτσος στο συνέδριο του EMUNI (Euro Mediterranean University), με τίτλο «Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις στον Ευρω-μεσογειακό ερευνητικό χώρο. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η έρευνα στο Α.Π.Θ.». Όπως τόνισε ο Βάτσος, «αν και η υδατοκαλλιέργεια έχει μακρά ιστορία, μόλις πρόσφατα η ευζωία των εκτρεφομένων ψαριών έχει εξεταστεί, κυρίως σε σχέση με το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος».

Ο λέκτορας της Κτηνιατρικής επικαλέστηκε μελέτες που έχουν καταδείξει ότι διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, πολλά από τα οποία είναι προϊόντα και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, μπορούν να προκαλέσουν καταπόνηση στα εκτρεφόμενα ψάρια. «Για παράδειγμα, αν περάσει ένα δελφίνι έξω από τα κλουβιά των υδατοκαλλιεργειών, τα ψάρια μπορεί να στρεσαριστούνε και να μη φάνε», ανέφερε ως παράδειγμα ο Βάτσος προσθέτοντας ότι, οι αλλαγές στο περιβάλλον ή στις τροφές, προκαλούν καταπόνηση στα ψάρια και εμφάνιση, εν συνεχεία, νοσημάτων.

«Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα ξεκινούν από μια ήπια αλλαγή στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ψαριών και φτάνουν μέχρι μια σημαντική δυσανεξία και θάνατο. Ανάμεσα σε αυτά τα αποτελέσματα, παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες κυρίως μέσω μειωμένης ανοσολογικής ανταπόκρισης», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το κ.Βάτσο, ένα στρεσαρισμένο ψάρι υδατοκαλλιέργειας δεν έχει την ίδια γεύση, χρώμα ακόμη και διάρκεια χρόνου συντήρησης με ένα μη στρεσαρισμένο ψάρι καθώς πρόκειται για οργανισμούς που μπορούν να αντιληφθούν εξωτερικές καταστάσεις. «Για παράδειγμα, το λαυράκι στρεσάρεται εύκολα ενώ η τσιπούρα ή ο κυπρίνος όχι», τόνισε χαρακτηριστικά αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη φυσιολογία του κάθε είδους.

«Θέλουμε ψάρια …χαρούμενα ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε όποια μεταβολή συντελείται στα κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας», ενώ ξεκαθάρισε ότι τα ψάρια έχουν τεράστια μνήμη (σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται), θυμούνται τα αρνητικά ερεθίσματα και αντιδρούν ανάλογα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.