ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ιδεολογικό βάρος στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση με επίθεση προς την Αριστερά και αναφορές στην ανάγκη ανανέωσης της Δημοκρατίας που θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει ο Αντώνης Σαμαράς. Στόχος η συσπείρωση και η υπέρβαση των κραδασμών από την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. 

Ένα 24ώρο μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να επαναϊδεολογικοποιήσει τις εκλογές της 6ης Μαΐου προκειμένου να επιτύχει να αρθεί πάνω από το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» που κυριαρχεί και κρατά το κόμμα του καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις. Απευθυνόμενος προς παλαιά και νέα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι «η μεγάλη πατριωτική Παράταξη του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού», προσθέτοντας ότι «όλοι εμείς γαλουχηθήκαμε σε αυτές τις ιδέες. Δώσαμε μάχες γι’ αυτές τις ιδέες, ενάντια στην ηγεμονία των αριστερών απόψεων στα πανεπιστήμια κι ενάντια στις πρακτικές του ΠΑΣΟΚικού κρατισμού στην κοινωνία». «Η τωρινή – η εκλογική μάχη της 6ης Μαΐου - είναι η πιο μεγάλη, γιατί νίκη της Παράταξης θα σημάνει το τέλος του κρατισμού, το τέλος της ψευτο-ηγεμονίας των αριστερών ιδεών – το τέλος των κομματικών στρατών» προσέθεσε ο κ. Σαμαράς προτού προχωρήσει σε μία αναφορά με σαφή στόχευση στο θυμικό των κεντροδεξιών ψηφοφόρων: «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε μια σύγχρονη Δημοκρατία το 1974… την στρέβλωσαν όσο μπορούσαν… μετά τη νίκη μας, την 6η Μαΐου, η Δημοκρατία θα ανανεωθεί και η κοινωνία θα αναπνεύσει».

Οι αναφορές στον ιδρυτή του κόμματος, στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» αλλά και οι βολές προς την Αριστερά σηματοδοτούν την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να προσεγγίσει μία σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που παραμένουν τουλάχιστον αδιάφοροι έναντι της Ν.Δ. ενώ επιχειρείται να λειτουργήσει και ως προληπτικό μέτρο αποτροπής νέου κύκλου αντιδράσεων για την υποψηφιότητα Συμπιλίδη που μοιάζει να δοκιμάζει τις αντοχές μερίδας νεοδημοκρατών.

Ταυτόχρονα επιδιώκεται η εκ νέου οριοθέτηση του πολιτικού τόξου «δεξιά – αριστερά» καθώς είναι σαφές ότι στο μεταμνημονιακό ρευστό πολιτικό τοπίο οι κινήσεις των ψηφοφόρων είναι απρόβλεπτες.

Ο κ. Σαμαράς θα επενδύσει ακόμη παραπάνω στην εμπέδωση της διαφοράς αριστεράς – δεξιάς αλλά και στην ανάδειξη της προσωπικής του θέσης για σειρά ζητημάτων αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη παρουσίαση του κοινωνικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας (Ζάππειο IV). Θα έχει προηγηθεί, την Κυριακή, το Ζάππειο ΙΙΙ που θα αφορά στην Οικονομία (σ.σ. αρχικά ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας της απεργίας των τεχνικών της τηλεόρασης). Με το Ζάππειο IV, που θα επικεντρώνεται στα ζητήματα της δημόσιας τάξης, της λαθρομετανάστευσης ενώ αναμένεται να έχει ισχυρές δόσεις από τις θέσεις του κ. Σαμαρά για το έθνος, την παιδεία και τη θρησκεία, η ηγετική ομάδα της Συγγρού θα επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, μεταφέροντάς την σε πεδία που θεωρούνται προνομιακά για τον κ. Σαμαρά και, πάντως, θα τον βοηθήσουν ώστε να επαναπροσεγγίσει τους δεξιούς ψηφοφόρους.

Πόλεμος με Βενιζέλο, ερείσματα στην Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η μετωπική αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και η προσπάθεια της Συγγρού να δημιουργήσει την αίσθηση ότι τα ερείσματα του κόμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Γιάννη Μιχελάκη σε όσα είπε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (Μέγκα). «Το θέατρο και τα ψέματα Βενιζέλου δεν έχουν, τελικά, ούτε αρχή, ούτε τέλος» επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως «είναι αυτός που συνέταξε, επέβλεψε και εκτέλεσε το Μνημόνιο».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο κ. Μιχελάκης Μιχελάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο αναγνωρίζει τις θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται ο λαός και υπογραμμίζει την ανάγκη έμφασης στην ανάπτυξη. «Αυτές ακριβώς είναι και οι προτεραιότητες που θέτει επίμονα, εδώ και δυόμισι χρόνια, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς» κατέληξε. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται επίκληση και των δηλώσεων του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ε.Λ.Κ. κ. Ζόζεφ Ντόουλ ο οποίος χαιρετίζοντας τις χθεσινές αναφορές της Επιτροπής για την Ελλάδα επεσήμανε πως «η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα σε συνάρτηση με την εφαρμογή των Οικονομικών Μέτρων αποτελούσαν πάντα τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.