ΚΟΣΜΟΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΙΒΕΤ ΤΩΝ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΩΝ

Επιστολή στον κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο απέστειλαν 12 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, ζητώντας του να αρχίσει συνομιλίες με τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα, ύστερα από το πρόσφατο κύμα αυτοπυρπολήσεων μοναχών και πολιτών.

Περισσότεροι από 30 Θιβετιανοί, στην πλειοψηφία τους βουδιστές μοναχοί, αυτοπυρπολήθηκαν ή αποπειράθηκαν να αυτοπυρποληθούν από τις αρχές Μαρτίου του 2011 στις θιβετιανές περιοχές της Κίνας.

Υπογραμμίζοντας ότι «η διεθνής κοινότητα ανησυχεί», οι υπογράφοντες την επιστολή τονίζουν ότι «η κινεζική κυβέρνηση πρέπει ν' ακούσει τη φωνή τους, να κατανοήσει τα παράπονά τους και να βρει μια μη βίαιη λύση».

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου, ο πρόεδρος του ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Ράμος-Χόρτα και ο ιστορικός ηγέτης του πολωνικού εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη, Λεχ Βαλέσα. Και οι τρεις έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ως γνωστόν, η Κίνα θεωρεί τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει εξόριστος στη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας, επικίνδυνο αυτονομιστή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.