ΚΟΣΜΟΣ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

Την 20ή επέτειο από την ημέρα έναρξης του εμφυλίου πολέμου κατά τον οποίο διαπράχθηκαν οι χειρότερες θηριωδίες στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τιμούν σήμερα οι κάτοικοι και η πολιτική ηγεσία της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

 

 

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1992 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Εκτιμάται ότι στα τέσσερα χρόνια που διήρκεσε ο πόλεμος  περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν ο μισός πληθυσμός εγκατέλειψε τις εστίες του.Ωστόσο 20 χρόνια μετά,  η πρώην ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας παραμένει διχασμένη, ενώ στην εύθραυστη κεντρική εξουσία προσπαθούν να ισορροπήσουν Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι.Η κύρια εκδήλωση έγινε στην πρωτεύουσα του Σαράγεβο. Εκεί στο δρόμο που ξεκίνησαν οι ταραχές μια ορχήστρα έπαιζε μουσική μπροστά σε 11.541κόκκινες καρέκλες όσα εκτιμάται ότι ήταν και τα θύματα της πόλης. Αρκετοί περαστικοί εναπόθεταν λουλούδια σε αυτές, ενώ ακριβώς στις 12 το μεσημέρι κάθε δραστηριότητα σταμάτησε στην πόλη για μια ώρα, προς ένδειξη σεβασμού και μνήμης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το Σαράγεβο βρισκόταν υπό πολιορκία για τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Οι βομβαρδισμοί και οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν ο μόνιμος εφιάλτης των κατοίκων.
Η χειρότερη θηριωδία σημειώθηκε στη Σρεμπρένιτσα  τον Ιούλιο του 1995 όταν οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Ράτκο Μλάντις κατέλαβαν έναν ασφαλή θύλακα του ΟΗΕ σκοτώνοντας 8.000 άνδρες και αγόρια μουσουλμάνους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.