ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ...ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Δεν ξέρω τι λένε οι δημοσκοπήσεις, τι υποστηρίζουν οι αναλυτές, τι πιστεύουν τα κόμματα, τι φοβούνται οι επιχειρηματίες, τι απεύχονται οι εταίροι-δανειστές μας, τι τελικά θα γίνει στις εκλογές, αυτό πάντως που θέλουν οι πολίτες είναι ...ακυβερνησία.

Αυτό εγώ είδα, κατάλαβα και αισθάνθηκα τις μέρες του Πάσχα που βρέθηκα στο Αγρίνιο. Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: όταν λέω ακυβερνησία εννοώ ότι ελάχιστα τους νοιάζει αν στις 6 Μαΐου θα υπάρξει αυτοδύναμη ή συμμαχική κυβέρνηση. Αν ο Σαμαράς γίνει πρωθυπουργός ή αν ο Βενιζέλος θα 'ναι ο τελευταίος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αν θα εκλεγεί το τάδε ή το δείνα «λαμόγιο» στη Βουλή. Αν θα μας δοθεί ή όχι η επόμενη δόση του δανείου. Αν θα παραμείνουμε ή όχι στο ευρώ. Τα δύο τελευταία, η αλήθεια είναι ότι, τα θεωρούν δεδομένα. Πιστεύουν ότι και η δόση θα μας δοθεί και δεν θα γυρίσουμε στη δραχμή. Πράγμα που αποδεικνύει ότι οι «μνήμονες» δεν έχουν καταφέρει να περάσουν το ουσιαστικό δίλημμα και το υπαρκτό διακύβευμα, εν αντιθέσει με τους «αμνήμονες» ο λαϊκισμός των οποίων έχει κυριαρχήσει.

Αυτό που, τουλάχιστον προσώρας, τους ενδιαφέρει είναι πρώτον, να τιμωρηθούν όσοι έφεραν τι χώρα και τους ίδιους, εδώ που τους έφεραν. Δεύτερον, να καταποντιστούν τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα. Τρίτον, να πάνε να κουρεύονται αυτοί στις Βρυξέλλες και όσοι μας δάνεισαν για να μας αρπάξουν τον πλούτο και ιδιαίτερα τα πετρέλαια!!! (Μην τολμήσεις να τους πεις ποιόν πλούτο και ποιά πετρέλαια, η απάντησή τους είναι αυτοί ξέρουν -έχουν τους χάρτες, τις μελέτες, τις έρευνες- εμείς δεν ξέρουμε.) Τέταρτον, να αναδειχθούν νέα, γενικώς, πρόσωπα -που δεν έχουν πολιτικό παρελθόν και δεν είναι γόνοι πολιτικών- και να δημιουργηθούν νέα κόμματα. Πέμπτον, και το βασικότερο, τι θα γίνει με το μισθό τους, τη σύνταξή τους, τη δουλειά τους, το δάνειο, το νοίκι, τους ίδιους και τα παιδιά τους. Είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα μας γυρίσουν στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του '50 και του '60.

Δηλώνουν προδομένοι, αηδιασμένοι, «κοψοχέρηδες». Θεωρούν ότι τα δύο κόμματα δεν θα συγκεντρώσουν ούτε 40% και ερίζουν για τα ποσοστά που θα πάρουν η Παπαρήγα, ο Τσίπρας, ο Κουβέλης, ο Καμμένος, ο Καρατζαφέρης, η Ντόρα, η Λούκα, οι Οικολόγοι, οι Χρυσαυγίτες. Εντύπωση μου έκανε ότι ο Παπαδήμος δεν τους απασχολεί -θαρρείς σαν να μην υπάρχει ή σαν να πέρασε και να μην άγγιξε. Οι του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι έχουν ρεύμα, εμφανίζουν πρόωρα σημάδια αλαζονείας, η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη μάλλον θα πληρώσει τις προσχωρήσεις των επωνύμων ΠΑΣΟΚων και ιδιαίτερα των θεωρούμενων «εκσυγχρονιστών του Σημίτη», ενώ ο Καρατζαφέρης φαίνεται ότι έλαβε φιλί ζωής από τον Κύρτσο.

Σε αδρές γραμμές αυτή είναι η προεκλογική τοιχογραφία της επαρχίας, όπως τη βίωσα για ένα τετραήμερο στην Αιτωλοακαρνανία, στον μεγαλύτερο, από άποψη έκτασης, νομό της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό, ο οποίος μάλιστα, για τους δημοσκόπους, αποτελεί και βαρόμετρο για το πανελλαδικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αν η κατάσταση είναι ανάλογη και στους άλλους νομούς της χώρας τότε η 6η Μαΐου ίσως αποτελέσει όντως ημερομηνία-σταθμό για την μεταπολίτευση. Θα 'ναι η μέρα που θα ενταφιαστεί και επισήμως το πτώμα της ευρωπαΐζουσας Ελλάδας. Θα ´ναι η μέρα που θα αρχίσουν να γράφονται τα ραπόρτα για την τέταρτη ή πέμπτη επίσημη χρεωκοπία της ως κράτος από το 1827.

Βεβαίως, επειδή οι Έλληνες, παρότι αρέσκονται να κάνουν τους καμπόσους και τους παλληκαράδες, είναι κατά βάθος συντηρητικοί και συμφεροντολόγοι, ας κρατάμε και μικρό καλάθι. Μέχρι στιγμής η περιφέρεια της χώρας είναι πολιτικά ευθυγραμμισμένη με τα μηνύματα που στέλνει το κέντρο της, μέσω των δημοσκόπων, των αναλυτών, της τηλοψίας, των ερτζιανών, των οδηγητών εν πάσι περιπτώσει της κοινής γνώμης, αλλά και επειδή η κατάσταση του κέντρου, με μικρές ίσως διαφοροποιήσεις, είναι ίδια με αυτή της περιφέρειας. Μένει να δούμε τι θα συμβεί αν τυχόν τα μηνύματα από τους οδηγητές της κοινής γνώμης, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, θολώσουν ή αλλάξουν. Θα επικρατήσουν οι οδηγητές ή η κατάσταση πραγμάτων;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Το μόνο που μπορώ όμως να καταθέσω είναι ότι πρώτον, διαγενομένου του χρόνου οι συσπειρώσεις και τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων υποχωρούν αντί να αυξάνονται και δεύτερον, την Κυριακή το βράδυ συνέλαβα τον εαυτό μου να τραγουδά, μαζί με άλλους 30-40 νοματαίους «πότε θα κάνει ξαστεριά», «σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες». Όχι τη «Διεθνή» δεν την είπαμε, προφανώς γιατί η ομήγυρις δεν την ήξερε, ενώ όταν πρότεινα να πούμε το «πνευματικό εμβατήριο» με αγριοκοίταξαν.

Είχα πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια να βρεθώ, ανήμερα του Πάσχα, σε τέτοια, κατ' οίκον, «επαναστατική συναυλία» και ομολογώ ότι το ευχαριστήθηκα. Δεν ξέρω αν γι' αυτό φταίει το γεγονός ότι, λόγω πρωτεϊνικής υπερκατανάλωσης, η χοληστερίνη βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά και οι φλέβες, λόγω άφθονου ροδίτη, υπερχείλιζαν ή επειδή όντως βρισκόμαστε σε ...προεπαναστατική περίοδο. Η ...νεκροψία της κάλπης θα δείξει.

 

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Katerina 22:24 17/04/2012

    Σημασία έχει ότι το ευχαριστηθήκατε ! Όσο για την νεκροψία … αναμένουμε τι θα δείξει , της κάλπης εννοώ . Χρόνια Πολλά !!

  2. Kanok 10:11 17/04/2012

    Για κάποιο περίεργο ίσως λόγο, οι προτεραιότητες που καταγράψατε μου ακούγονται λογικές. Γιατί να μην θέλει ο κόσμος να τιμωρηθούν και αυτοί που μας έφεραν ως εδώ (ο λαός τιμωρείται ήδη); Γιατί να μην θέλουν να καταποντιστούν τα 2 μεγάλα κόμματα μιας και αυτά είναι που έφαγαν, έφαγαν, έφαγαν. Η τιμωρία της κάλπης είναι η καλύτερη τιμωρία (για κάποιους). Όσο για το να αναδειχθούν νέα πρόσωπα έχει και εδώ δίκιο ο «λαός». Και αναρωτιέμαι: Ποια είναι τα νέα πρόσωπα; Εγώ αυτό που βλέπω είναι τους ίδιους και τους ίδιους με το μόνο που αλλάζει να είναι η χρωματική απόχρωση. Ειδικότερα, 1. επειδή ο πολυδιαφημισμένος Κουβέλης έκανε την ΔΗΜΑΡ αυτό δεν το καθιστά «νέο πρόσωπο» 2. Η Ντόρα το ίδιο. 3. Οι Κατσέλη και Καστανίδης το ίδιο. 4. Ο Καμμένος το ίδιο. και η λίστα συνεχίζεται. Έχω την εντύπωση ότι όλοι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους λέγοντας «εμείς είμασταν αντίθετοι με όλα αυτά τα μέτρα και τα 2 μνημόνια και δεν ευθυνόμαστε για τα πρακταία των πρώην αρχηγών μας. Διαφέρουμε!» 

    Τέλος θέλω να σημειώσω το εξής: θα χαρώ πολύ να δω κόμματα όπως το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν πολλές ψήφους, τόσες που (γιατί όχι) να μπορούν να γίνουν κυβέρνησουν, μόνο και μόνο για να αποδειχθεί και στην πράξη ο φόβος που τρέφουν για την κυβερνητική καρέκλα. Είναι πολλές φορές που σκέφτομαι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποτελούν πάντα μια ισχυρή αντιπολίτευση και ποτέ μια ισχυρή μελλοντική κυβέρνηση.

  3. :-)  Καλημέραααααα

    • Felnicos 10:26 17/04/2012

      Άργησα λες να το καταλάβω ή το μακροσυρτο καλημέρα σημαίνει πρώτον μόλις ξυπνησες, δεύτερον σου έλειψα, τρίτον το καλημέρα ισοδυναμει με καληνύχτα ηλιε και σβήσιμο πυρσων?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.