ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE

 Προφάσεις εν αμαρτίαις από Ν.Δ – κυρίως – και ΠΑΣΟΚ για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Πραγματικό πρόβλημα ο αριθμός – 10 – των πολιτικών αρχηγών.

Σε πολιτική αντιπαράθεση πριν… την τηλεοπτική αντιπαράθεση εξελίσσεται η συζήτηση για τους όρους – και πλέον την πιθανότητα – διεξαγωγής του debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται διστακτικό ως προς τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που – ως δεύτερο – μοιάζει να επενδύσει στην ευγλωττία του αρχηγού του και στο ότι δεν έχει – παρά ελάχιστα – να χάσει. Στην ιστορία των debates άλλωστε υπάρχει ένας βασικός κανόνας: αυτός που χάνει τα επιθυμεί, αυτός που προηγείται τα αποφεύγει. Συνέβη το 2009 όταν ο Κώστας Καραμανλής διεκδικούσε μία ακόμη τηλεμαχία με τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να μειώσει τη διαφορά από το πρώτο ΠΑΣΟΚ. Την οποία, φυσικά, ο κ. Παπανδρέου δεν δέχθηκε.

Πλέον η κατάσταση μοιάζει να έχει αντιστραφεί καθώς το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να θέλει debate υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. Αντιθέτως, στη Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται – αν όχι αρνητικοί – τουλάχιστον επιφυλακτικοί έναντι του debate, ιδίως αυτού που αφορά στο τετ α τετ των δύο αρχηγών. Οι επιτελείς της Συγγρού μοιάζουν να αποδέχονται, ως ύστατη λύση, ένα διευρυμένο debate, εκτιμώντας ότι τα κύρια πυρά θα τα δεχθεί ο Ευ. Βενιζέλος.

Πέραν από τις επιδιώξεις των δύο κομμάτων, υπάρχει και ένα πρακτικό πρόβλημα, το πλήθος των πολιτικών αρχηγών. Το debate του 2009, με τη συμμετοχή έξι πολιτικών αρχηγών και τους ασφυκτικούς όρους διεξαγωγής, ήταν άκρως αντιτηλεοπτικό και, μάλλον, ουδέν πολιτικό συμπέρασμα έβγαλε. Πλέον, οι αρχηγοί φθάνουν τους… 10 (Βενιζέλος, Σαμαράς, Παπαρήγα, Καρατζαφέρης, Τσίπρας, Οικολόγοι, Καμμένος, Κουβέλης, Μπακογιάννη, Κατσέλη) καθιστώντας τηλεοπτικά ανέφικτη μία τέτοια συζήτηση, ακόμη κι αν αποκλειστούν τα κόμματα που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδας όπως η Δημ.Συμμαχία και η Κοιν. Συμφωνία.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως μοιάζει αποφασισμένο να εκμεταλλευθεί πολιτικά την… γαλάζια αμηχανία και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς φοβάται μία αντιπαράθεση με τον κ. Βενιζέλο. Η κ. Φώφη Γεννηματά, έσπευσε χθες να επαναφέρει την πρόταση για την διεξαγωγή της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης σημειώνοντας πως «έμειναν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Πιστεύουμε στο διάλογο και το αποδεικνύουμε στην πράξη, έχοντας προτείνει εδώ και δεκαπέντε ημέρες τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων μεταξύ των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και άλλες δύο ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Έστειλα το Σάββατο και σχετική επιστολή στον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχελάκη. Οι μέρες περνούν. Ας αποφασίσει επιτέλους η ΝΔ και ας απαντήσει. Ας κάνει σήμερα έστω, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πολλές μέρες πριν».

Εν τέλει, η Ν.Δ. απάντησε απορρίπτοντας (μάλλον δικαίως) τον τρόπο διεξαγωγής των debate και παραπέμποντας σε συνεδρίαση της διακομματικής για τις τελικές – αλλά αμφίβολες αν θα ληφθούν – αποφάσεις. Το ίδιο συνέβη όταν το Μέγκα εμφανίστηκε πρόθυμο να φιλοξενήσει το τετ α τετ Βενιζέλου – Σαμαρά, πρόταση που απεδέχθη η Ιπποκράτους, έμεινε ωστόσο αναπάντητη από τη Συγγρού, στελέχη της οποίας δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για το «παιχνίδι του Μέγκα» (ενν. υπέρ Βενιζέλου).

«Ο φόβος του κ. Βενιζέλου είναι η 6η Μαΐου. Η 7η Μαΐου προκαλεί πανικό. Και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, επιμένοντας στην επανάληψη των βαρετών μονολόγων ("ντιμπέιτ") του παρελθόντος, που έχουν αποδοκιμαστεί από κόμματα, δημοσιογράφους και πολίτες. Κατανοούμε και την επιθυμία του να εμφανιστεί δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά. Επειδή, όμως, πέρα από την απόπειρα αλλαγής ατζέντας, υπάρχει και η ουσία, εμείς προχωρούμε στην ουσία. Ζητούμε την άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μία νέα διαδικασία, που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγους, αλλά θα εγγυάται ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών στα ζητήματα που πράγματι τους απασχολούν», ήταν η σχετική δήλωση του κ. Μιχελάκη.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.