ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών και ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα υδρογονανθράκων έχει συγκεντρώσει ο δεύτερος γύρος παραχωρήσεων της Κύπρου.

Αποστολή στην Κύπρο: Θοδωρής Παναγούλης

Στη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου που διοργανώθηκε χθες στη Λευκωσία από τις αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Κύπρο, με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ε.Ε.», η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εναλλακτικές δυνατότητες για την εξαγωγή του φυσικού αερίου  αλλά και στη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού της Κύπρου κ. Νεοκλής Συλικιώτης, για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης του οποίου η προθεσμία λήγει στις 11 Μαΐου έχουν ήδη καταθέσει το έντονο ενδιαφέρον τους οι μεγαλύτερες από τις γνωστές πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου. Πρόκειται για τη διαδικασία που αφορά τις υπόλοιπες 12 από τις 13 συνολικά περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς το «οικόπεδο 12» έχει ήδη παραχωρηθεί με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεμάτων που έχουν ήδη βρεθεί στο «οικόπεδο 12» η κυπριακή κυβέρνηση, κατέστησε σαφείς τις δικές της προτεραιότητες. Ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης, δεν άφησε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες σε ότι αφορά την προοπτική κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου: «η θέση μας είναι γνωστή: εμείς επιδιώκουμε μια πολυμερή συνεργασία στην οποία θα μπορούν να εμπλακούν άλλα κράτη ή και εταιρίες κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας, ενώ και το κράτος μας θα συμμετέχει με υπολογίσιμα ποσοστά σε αυτό το έργο» ανέφερε ο υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια τόσο σημαντική ενεργειακή υποδομή, που ενδεχομένως θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αναφέρεται ως ένα περιφερειακό έργο για την Ευρώπη.

Στις γεωπολιτικές προεκτάσεις των κοιτασμάτων αναφέρθηκε με τη σειρά της η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, η οποία τόνισε ότι επιβάλλεται η  οικοδόμηση  στρατηγικής, που να  αναδιαμορφώνει και να επαναπροσδιορίζει  τις σχέσεις  της Κύπρου με άλλες χώρες που έχουν και εκμεταλλεύονται αποθέματα υδρογονανθράκων. (Νορβηγία , Αζερμπαϊτζάν , διασπορά επενδύσεων, στρατοκρατία), με την Ελλάδα, την Τουρκία  και το Ισραήλ, με  την Ρωσία και τις ΗΠΑ και φυσικά με την ΕΕ. Πρέπει σύμφωνα με την ευρωβουλευτή η Κύπρος να «ορθώσει μια ασπίδα ενεργειακών συμφερόντων γύρω από την Κύπρο, η οποία θα προστατεύσει από τις τουρκικές απειλές».

Ηλεκτρική Διασύνδεση

Στο συνέδριο, ο σύμβουλος της ΔΕΗ Quantum Energy, Γιώργος Κίλλας, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, ως μια από τις εναλλακτικές για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση των ανακαλύψεων φυσικού αερίου. Ειδικότερα ο κ. Κίλλας  ανέλυσε τις προοπτικές για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται καύσιμο φυσικό αέριο, από τα κοιτάσματα της περιοχής, μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης, που θα έχει συνολικό μήκος 540 ναυτικών μιλίων ή περίπου 1000 χιλιόμετρα και θα φτάνει σε βάθος 2000 μέτρων. Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει ενέργεια ισχύος 2000 ΜW και ουσιαστικά θα αποτελείται από τρεις διασυνδέσεις την πρώτη Ισραήλ - Κύπρου, 155 ναυτικών μιλίων, τη δεύτερη Κύπρου-  Κρήτης320 ναυτικών μιλίων και την τρίτη, Κρήτης - Ηπειρωτικής Ελλάδας 65 ναυτικών μιλίων. Πρέπει βεβαίως να αναφερθεί ότι το περίφημο «EuroAsia Interconnector» αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο έργο από τεχνικής άποψης σε ό,τι αφορά τα βάθη και την ισχύ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.