ΚΟΣΜΟΣ

ΣΕ ΛΙΒΥΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ

Ισχυρές αποδείξεις κατά του γιου του Μουαμάρ Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ έχουν συγκεντρώσει οι λιβυκές αρχές, ελπίζοντας ότι θα πείσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να επιτρέψει να γίνει η δίκη του σε λιβυκό έδαφος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Λιβύης έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 30 μάρτυρες και έχει έγγραφα αποκωδικοποίησης επικοινωνιών.

 Η Λιβύη και το ΔΠΔ ανταγωνίζονται για το δικαίωμα να δικάσουν τον Σέιφ αλ-Ισλάμ για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν το 2011 κατά τη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Στις 30 Απριλίου η Λιβύη θα παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει και θα εξηγήσει γιατί οι αρχές επιθυμούν η δίκη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι να γίνει στη Λιβύη.

 Δεν υπάρχει προθεσμία για τη δίκη του γιου του Καντάφι, αλλά ο κ. Οκάμπο άφησε να εννοηθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Λιβύη θα μπορούσε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να τον δικάσει πριν από την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης τον Ιούνιο.

 Η Τρίπολη προσέφυγε στις 10 Απριλίου κατά μιας απόφασης του ΔΠΔ που της ζητούσε να του παραδώσει "αμέσως" τον Σέιφ αλ-Ισλάμ. Θα υποβάλει στις 30 Απριλίου ένσταση απαραδέκτου για την αναστολή της διαδικασίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 Εκτός από το ΔΠΔ, οι λιβυκές αρχές θα πρέπει επίσης να πείσουν τους αξιωματούχους του Ζέντεν να τους παραδώσουν τον Σέιφ αλ-Ισλάμ, αν σκοπεύουν να τον δικάσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Οκάμπο, ο οποίος δεν έχει ζητήσει συνάντηση με τον κρατούμενο, επειδή δεν έχει ακόμη δικηγόρο, οι αρχές της Λιβύης τον διαβεβαίωσαν ότι "δεν υφίσταται κακομεταχείριση".

Ο διεθνής εισαγγελέας επανέλαβε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τους Λίβυους που πολέμησαν την αδικία του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, που ανατράπηκε τον Αύγουστο του 2011 και σκοτώθηκε τον Οκτώβριο, να αποδείξουν ότι θα μπορούσαν τώρα να "εφαρμόσουν τη δικαιοσύνη για κάποιο άτομο σαν τον Σέιφ αλ-Ισλάμ".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.