ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Δεκάδες funds, Ρώσοι επιχειρηματίες, αραβικές εταιρείες Real Estate και κορυφαίοι Tour Operators της παγκόσμιας τουριστικής κονίστρας ερίζουν για την απόκτηση ξενοδοχείων της Ελλάδας.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε πεδίο αναδιανομής της ιδιοκτησίας εκατοντάδων 4 και 5 αστέρων ξενοδοχείων αναμένεται να μετατραπεί η Ελλάδα από το προσεχές Φθινόπωρο. Προς τούτο σε θέση μάχης βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεκάδες funds, Ρώσοι επιχειρηματίες, αραβικές εταιρείες Real Estate και κορυφαίοι Tour Operators της παγκόσμιας τουριστικής κονίστρας για την απόκτηση ξενοδοχείων της Ελλάδας. Τα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχείων που βαίνουν συνεχώς μειούμενα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μη «βγαίνουν» σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες έχουν οδηγήσει την ελληνική ξενοδοχία σε απόγνωση και μετά το φετινό καλοκαίρι εκατοντάδες μονάδες θα βάλουν λουκέτο και όσες αντέχουν θα οδηγηθούν προς πώληση αφού πλέον οι σχέση τιμής και ζήτησης αποβαίνει ζημιογόνος για την λειτουργία ενός ξενοδοχείου. Κορυφαίο στέλεχος της αγοράς αναφέρει ότι τα μισά ξενοδοχεία της χώρας πωλούνται και περισσότερα από 1.000 θα πωληθούν τα δυο προσεχή έτη.

Στο πλαίσιο αυτό και οι οδεύουσες προς την ανακεφαλαιοποίηση τους τράπεζες έχουν δεχθεί «άνωθεν εντολές» προκειμένου να αποδεσμευθούν από τις μη τραπεζικές εργασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχεται σε πρώτη τους προτεραιότητα η πώληση ξενοδοχείων που τους ανήκουν αλλά ταυτόχρονα και η διακοπή της ανοχής προς εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες που πληρώνουν μόνο τόκους παραδοσιακά.

Με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο στον κόσμο και ότι σύντομα θα σταματήσουν οι ταραχές στην χώρα οπότε θα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στην Αθήνα κυρίως η οποία αντανακλά την εικόνα όλης της περιφέρειας μικροί και μεγάλοι παίκτες του παγκόσμιου Real Estate έχουν «λάβει θέση» για την επόμενη ημέρα.

Ήδη στην θυγατρική της TUI A.G. τοποθετήθηκε Έλληνας με παραδοσιακά καλές σχέσεις με γερμανικές εταιρείες οπλικών συστημάτων, με στόχο τη διερεύνηση εξαγοράς ξενοδοχείων. Ανάλογές κινήσεις παρατηρούνται και από πλευράς Thomas Cook αλλά και του Rewe. Στα μεγάλα μεσιτικά γραφεία των Αθηνών έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες αιτήματα από funds και εταιρείες του εξωτερικού και προετοιμάζεται το έδαφος σε συνδυασμό με τις κινήσεις του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Το ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές επικεντρώνεται στην Αθήνα, στην Κρήτη, τη Ρόδο, ενώ στην Χαλκιδική κυρίως από Ρώσους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.