ΚΟΣΜΟΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Άρχισαν σήμερα στη Βαγδάτη οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Στις συγκεκριμένες συνομιλίες μετέχουν το Ιράν και η ομάδα 5+1 (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία, συν τη Γερμανία) και έχουν στόχο να σταματήσει η κλιμάκωση γύρω από το θέμα των πυρηνικών στο Ιράν, ένα θέμα που βάζει σε δοκιμασία τις σχέσεις τους, κάνοντας να πλανάται η απειλή μιας ενδεχόμενης ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή που κάθε άλλο παρά σταθερή είναι.

«Μόλις άρχισαν την πρώτη συνεδρίαση σε ολομέλεια», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος. Διπλωμάτες έχουν δηλώσει πως ο γύρος συνομιλιών της Βαγδάτης, που είναι μόλις ο δεύτερος από τον Απρίλιο που επαναλήφθηκε η διπλωματική δραστηριότητα έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε αρχικές παραχωρήσεις απ' όλες τις πλευρές. Όμως μια λύση του ζητήματος είναι πιθανό να απέχει ακόμη πολύ.

Ψάχνει τον ρόλο της η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση συζητάει το ρόλο που θα διαδραματίσει η χώρα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το BBC. Οι υπουργοί εξετάζουν αν η ανάμιξη της Βρετανίας θα είναι νόμιμη στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με το Ιράν και το Ισραήλ βομβαρδίσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη σύρραξη στην περιοχή και να οδηγήσει στο κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ, επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Βρετανία εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν, από την διπλωματική στήριξη του Ισραήλ μέχρι την ανάμιξη του Βασιλικού Ναυτικού στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Foreign Office δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει την πληροφορία.


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.