ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΜΕ 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Πρωτοβουλία συνεννόησης με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αύριο να αποστείλει στους επικεφαλής των κομμάτων επιστολή με 8 προτάσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Οι προτάσεις αυτές, τις οποίες παρουσίασε στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» χαρακτηρίζοντάς τις «εθνικό κοινό παρονομαστή», έχουν ως εξής:

1. Συμφωνία συμμετοχής σε σύστημα διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης ή στήριξης του μέχρι το 2014 από αυτούς που καταδικάζουν τη βία και αποδέχονται το δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.

2. Όλοι μαζί οργανωμένοι και έτοιμοι για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

3. Παράταση του χρόνου προσαρμογής της χώρας κατά 3 χρόνια.

4. Διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους.

5. Συζήτηση για την πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

6. Συμφωνία για ένα εθνικό φορολογικό σύστημα.

7. Συμφωνία για επενδύσεις.

8. Δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

«Έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα ο χάρτης είναι προφανές το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ, είπε, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη και τον εγγυητή αυτής της προσπάθειας, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να βγει ισχυρό από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Ετοιμαζόμαστε για την τελική έφοδο μια εβδομάδα πριν τις εκλογές», επισήμανε, απευθυνόμενος στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και τους κάλεσε σε συστράτευση προκειμένου να προωθήσουν την «πλατφόρμα» των 8 προτάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος «μίλησε στην καρδιά του ακροατηρίου», όπως φάνηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα που ακολούθησε την αναφορά του πως «στόχος είναι να ξανανθίσουν οι ρίζες του Ανδρέα Παπανδρέου, να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδίδεται σε παλαιοκομματική παροχολογία και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α παρατήρησε πως ακύρωση και μονομερής καταγγελία του Μνημονίου σημαίνει κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Καταλόγισε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α δημαγωγία και λαϊκισμό και παρατήρησε πως ένα μέρος αυτών που τον ψηφίζουν το κάνουν «πιστεύοντας ότι δεν θα κάνει όσα λέει. Όμως ένα κόμμα δεν μπορεί να ζητάει την ψήφο των πολιτών για να μην κάνει όσα λέει».

Αντέδρασε έντονα στην κριτική που δέχεται από τα δεξιά και από τα αριστερά για την υπογραφή που έβαλε στη νέα δανειακή σύμβαση και απάντησε με έμφαση: «Ναι είμαι ο υπουργός Οικονομικών που μείωσε το χρέος της χώρας κατά 110 δισ. Τι έχουν φέρει αυτοί με την υπογραφή τους στη χώρα, από τα αριστερά και τα δεξιά;». Δήλωσε υπερήφανος γι αυτή την υπογραφή γιατί μπήκε κάτω από τις υπογραφές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, ενώ πριν από αυτές υπήρχαν οι υπογραφές του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ασκησε κριτική και στη «μετριοπαθή Αριστερά», όπως τη χαρακτήρισε, που μετά τις εκλογές της 6 Μαίου δεν άρπαξε την ευκαιρία να ηγηθεί αυτής μιας κυβέρνησης με κορμό την κεντροαριστερά.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.