ΕΛΛΑΔΑ

ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΒΡΕΦΟΥΣ

Έχασε τη μάχη με το θάνατο ένα καρδιοπαθές βρέφος 19 μηνών, που χρειαζόταν άμεση καρδιοχειρουργική επέμβαση, καθότι -όπως καταγγέλλεται- το Ωνάσειο καθυστέρησε να προχωρήσει στην εγχείρηση, επειδή το παιδί ήταν ανασφάλιστο! Αρνείται την κατηγορία το νοσοκομείο.  

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Συγκλονίζει ο θάνατος ακόμη ενός βρέφους 19 μηνών, ο οποίος φέρεται να οφείλεται στην καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης της κατάστασης του από το Ωνάσειο, επειδή το παιδί δεν ήταν ασφαλισμένο. Όπως καταγγέλλει η εκπρόσωπος των γονέων καρδιοπαθών παιδιών, Χρυσάνθη Κοκολάκη, το βρέφος, ονόματι Ζέλα Αρμάντο, άφησε την τελευταία του πνοή στο χειρουργικό τραπέζι του Ωνασείου, όπου χειρουργήθηκε τελικά μετά από σημαντική καθυστέρηση και ενώ η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί σημαντικά.

Τα καρδιολογικά περιστατικά, μετά το λουκέτο στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», αντιμετωπίζονται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν γονείς τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με καθυστέρηση, ειδικά αν υπάρχουν εμπόδια στην κάλυψη των διαδικασιών από τα ταμεία. Το 19μηνο βρέφος ήταν ανασφάλιστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η κ. Κοκολάκη, το βρέφος προσκομίστηκε στο «Αγία Σοφία», την 1η Ιουνίου, από τους γονείς του, με βαριά κυάνωση και πυρετό. Εξετάσθηκε από τους γιατρούς και εισήχθη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

Η περιπέτεια του μικρού, που έπασχε από σύνδρομο Down και συγγενή καρδιοπάθεια, είχε ξεκινήσει από τον παρασμένο Νοέμβρη. Επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Παίδων «Αγ. Σοφία», αλλά με το κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου τον περασμένο Οκτώβριο, το παιδί είχε παραπεμφθεί για χειρουργείο στο Ωνάσειο.

Εκεί, εξετάστηκε δύο φορές, το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο του 2011, οπότε του δόθηκε ιατρική γνωμάτευση (με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2012), που αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, ότι: «… πάσχει από σοβαρή σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια, τετραλογία τουFallot[….] Ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρότατη κυάνωση και πιθανές υπερκυανωτικές κρίσεις… Λόγω της σοβαρότητας και επικινδυνότητας της κατάστασης από τη σοβαρότατη κυάνωση συνιστάται επείγουσα αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη και πιθανότατα επείγουσα χειρουργική παρέμβαση».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται ούτε σε αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη ούτε σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε το παιδί έως τον Ιούνιο, επειδή δεν είχε  ασφαλιστική κάλυψη.

Η δικηγόρος των γονέων απέστειλε εξώδικο στο Ωνάσειο, οι υπεύθυνοι του οποίου σύμφωνα με κ. Κοκολάκη, απάντησαν ότι δεν υπήρχε αίτημα από το «Αγ. Σοφία» για να χειρουργηθεί το παιδί, αν και ήταν σε λίστα αναμονής του δημόσιου νοσοκομείου και ο τότε υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος είχε διαβεβαιώσει ότι όλα τα περιστατικά, ακόμη και τα ανασφάλιστα, θα αντιμετωπίζονται.

Τελικά το  παιδί διεκομίσθη εσπευσμένα στο Ωνάσειο, όπου όμως μετά από πολλές αλλαγές στην  πιθανή ημερομηνία επέμβασης , με μεγάλη  καθυστέρηση, αποφασίστηκε να χειρουργηθεί στις 18 Ιουνίου.

Δυστυχώς όμως, το παιδάκι κατέληξε, ήδη ταλαιπωρημένο, στο χειρουργικό τραπέζι.

«Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να πεθάνουν για να ανοίξει το κέντρο; Αν οι άξιοι γιατροί μας ήταν στις θέσεις τους και προσέφεραν πάλι τις πολύτιμες υπηρεσίες τους , αυτοί οι θάνατοι (και δεν είναι πλέον λίγοι!) θα είχαν αποφευχθεί. Τι θα πουν στους γονείς αυτών των παιδιών ο κ. Παπασάββας κι ο κ. Μουσιώνης, που εδώ και τόσους μήνες  μας κρατούν όλους: γιατρούς, παιδιά, οικογένειες, ομήρους τους;», αναφέρει η κ. Κοκολάκη.

Τι απαντά το Ωνάσειο

Ασύστατο, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του το Ωνάσειο Καρδριολογικό Κέντρο (ΩΚΚ), τον ισχυρισμό ότι δεν δέχθηκε ανασφάλιστο παιδί προσθέτοντας πως, από την έναρξη συνεργασίας του Καρδιολογικού Κέντρου με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία» έως και τις 20 Ιουνίου έχουν παραπεμφθεί 60 παιδιά, εκ των οποίων 28 ανασφάλιστα ή άπορα, με το συνολικό κόστος αντιμετώπισης των παιδιών αυτών να ξεπερνάει τις 312.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό με το 19μηνο βρέφος, το Ωνάσειο υποστηρίζει ότι «οι γονείς ενημερώθηκαν για τη διαδικασία εισαγωγής ως ανασφάλιστου μέσω του Παίδων «Αγ. Σοφία» . Στις 28 Φεβρουαρίου εστάλη ταχυδρομικώς βεβαίωση μετά από αίτημα του πατέρα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για να αποκτηθεί άδεια παραμονής και βιβλιάριο ασθενείας.  Έκτοτε, ωστόσο παρήλθε ικανό διάστημα χωρίς ποτέ να επισκεφθούν το ΩΚΚ ή να επικοινωνήσουν με τους ιατρούς προκειμένου να ενημερώσουν για την πορεία της υγείας του παιδιού ή να κλείσουν ραντεβού με τον παιδοκαρδιολόγο ή παιδοκαρδιοχειρουργό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.