ΚΟΣΜΟΣ

ΓΑΛΛΙΑ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πρώτοι έρχονται οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολλάντ και οι σύμμαχοί τους στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθη σήμερα στη Γαλλία.

Η κεντροαριστερά με τους Σοσιαλιστες, τους Οικολόγους και το Αριστερό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν αναμένεται να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο βάσει των πρώτων προβλέψεων.

 

Σε έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να εξασφαλίσει από 275 ως 315 έδρες και σύμμαχοί του οι Πράσινοι από 12 ως 18 από τις συνολικά 577 έδρες του κοινοβουλίου. Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 έδρες. Η δεξιά συγκεντρώνει βάσει των εκτιμήσεων από 230 ως 270 έδρες.

Σε ποσοστά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι οικολόγοι σύμμαχοί του λαμβάνουν περίπου 40%, σύμφωνα με το ινστιτούτο CSA, έναντι ποσοστού 35% που συγκεντρώνει η δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP). Η ριζοσπαστική αριστερά λαμβάνει ποσοστό περίπου 7%, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 13%.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λικ Μελανσόν έχασε το στοίχημα απέναντι στην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στον γαλλικό βορρά και δεν θα μετάσχει στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.

Βέβαια, η αποχή, που παίζει ρόλο-κλειδί για τον δεύτερο γύρο εκλογών, αφού όσοι θέλουν να συμμετέχουν, πέρα των δύο πρώτων, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων. Αυτό απασχολεί περισσότερο το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, που έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει, όπου είναι δυνατόν τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο, αποκλείοντας κάθε συνεργασία.

Υπενθυμίζουμε ότι στο εκλογικό σώμα των 46 εκατ. εγγεγραμμένων, το 48,31% πέρασε από την κάλπη, ενώ ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 17 Ιουνίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.