ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Παρά τις αρνητικές προβλέψεις αναλυτών που κάνουν λόγο για διάλυση της ευρωζώνης, το ευρώ δεν κινδυνεύει, διαμηνύει ο Μάριο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει παράλληλα πως μια μεγαλύτερη οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη.

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde αν το ευρώ κινδυνεύει, ο Ντράγκι απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Βλέπουμε αναλυτές να φαντάζονται το σενάριο μιας διάλυσης της ευρωζώνης».

«Δεν αναγνωρίζουν το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν επενδύσει οι ηγέτες μας σε αυτή την ένωση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Η διατήρηση του ευρώ είναι μέρος της εντολής μας» και για να επιτευχθεί αυτό «είμαστε πολύ ανοικτοί και δεν έχουμε ταμπού», υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος υπενθύμισε εξάλλου ότι η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κάτω από το 1%, με τον πληθωρισμό να είναι κοντά στο 2%, στόχος που έχει τεθεί από την ΕΚΤ. Όμως ο πρόεδρος της Τράπεζας έκρινε ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, καθώς θεωρεί «πιθανό (ο πληθωρισμός) να υποχωρήσει ήδη από το τέλος του 2012». «Αν παρατηρήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, θα δράσουμε», διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, ο Ντράγκι επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη ένωση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων υπερεθνικών θεσμών.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.