ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΑΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΟ 2011

Με πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, υπερβολική ξηρασία στην Αφρική και καύσωνα ανά την Ευρώπη, το 2011 ήταν μια χρονιά ακραίων φυσικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με επιστήμονες.

Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος της  (ΝΟΑΑ), αναφέρει ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ουσιαστικά ήταν χαμηλότερες, κατά μέσον όρο, τον περασμένο χρόνο σε σχέση με το 2010 κυρίως εξαιτίας του φαινομένου Λα Νίνια που σποραδικά προκαλεί ψυχρότερα ρεύματα στον Ειρηνικό.

Παρόλα αυτά, το 2011 ήταν θερμότερο από το αναμενόμενο, δεδομένων των σε γενικές γραμμές χαμηλότερων θερμοκρασιών στη διάρκεια του Λα Νίνια και συγκαταλέγεται στις 15 θερμότερες χρονιές από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία, πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Η αρκτική περιοχή εξακολουθεί να θερμαίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς - σχεδόν δύο φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ο πάγος των θαλασσών έχει συρρικνωθεί στο δεύτερο μικρότερο καταγεγραμμένο μέγεθός του.

Στο μεταξύ, στην κεντρική Αγγλία, ο Νοέμβριος του 2011 ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στη Βρετανία από το 1659, ενώ κυβερνητικοί σύμβουλοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος πλημμυρών για πολλές αγγλικές κατοικίες κι επιχειρήσεις ενδέχεται να αυξηθεί κατά τέσσερις φορές μέχρι το 2035 αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε μία ημέρα αφότου η ΝΟΑΑ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις ηπειρωτικές ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

«Κάθε καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα συμβαίνει στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που αλλάζει. Αυτή η ετήσια έκθεση παρέχει στους επιστήμονες και στους πολίτες μια ανάλυση του τι έχει συμβεί ώστε να μπορέσουμε όλοι να προετοιμαστούμε για το τι πρόκειται να συμβεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κάθριν Σάλιβαν, αναπληρώτρια διοικητής της ΝΟΑΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.