ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ «ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΛΑ»

Επιφυλάξεις αντιμετώπισε ο Γιάννης Στουρνάρας από τους επικεφαλής της τρόικας που συνάντησε το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Αύριο η κρίσιμη ενημέρωση του Eurogroup. Και νέα σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, πιθανότατα στις 20 Ιουλίου. 

Εκλεισε μεν ο πρώτος κύκλος επαφών στη χώρα μας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ωστόσο είναι προφανές ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρωϊνή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα τα μακροοικονομικά μεγέθη -έλλειμμα ύφεση και ανεργία- που είναι βέβαια και τα κρίσιμα μεγέθη γιατί θα καθορίσουν και τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για δημοσιονομική προσαρμογή.

Τα ζητήματα της επαναδιαπραγμάτευσης και της επιμήκυνσης είναι το επόμενο στάδιο, ωστόσο πηγές του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να σχολιάζουν πως όπως είναι τα πράγματα το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι χαρακτηριστική εξάλλου και η χθεσινή αποστροφή του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή, ότι «για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να την επιθυμεί και η άλλη πλευρά», φράση που ήδη προκαλεί αντιδράσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ενημερώσουν αύριο τη συνεδρίαση του Eurogroup για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ενώ από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναφερθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στους στόχους που τίθενται στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, οι επικεφαλής της τρόικας είπαν χαριτολογώντας στον κ. Στουρνάρα «τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά», για να πάρουν την απάντηση «το γνωρίζω».

Επιφυλακτική η τρόϊκα

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επιφυλακτικά αντιδρούν οι επικεφαλής της τρόικας στην πρόταση που ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Στουρνάρας, να μπορεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δέχεται και ελληνικά ομόλογα ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Επιπλέον, η τρόικα φέρεται να επιθυμεί την καταβολή μετρητών κατά την πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, έτσι ώστε, εάν χρειασθεί, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου, εκτός από τη μείωση του χρέους, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εκπονήσει μελέτη σχετικά με το όλο ζήτημα.

Αλλοι παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνουν, εξάλλου, ότι τα μηνύματα που θα στείλει στην κυβέρνηση η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, θα σηματοδοτήσουν και την πορεία του μνημονίου εφεξής και συγκεκριμένα εάν θα υπάρξουν προοπτικές αλλαγής ορισμένων όρων του. Παράλληλα, όλες οι παράμετροι του προγράμματος, με αιχμή την ύφεση, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει και το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου προσαρμογής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει δείγματα αποφασιστικότητας, θα εφαρμόσει κανονικά το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%.

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα ειδικά μισθολόγια και να βάλουμε μια τάξη» δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου.

Και νέο Eurogroup μέσα στον Ιούλιο

Στο μεταξύ, το μεσημέρι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μετά την αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα ακολουθήσει νέα σύνοδος του Eurogroup στις 20 Ιουλίου με στόχο να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Το Eurogroup αύριο θα αρχίσει να υλοποιεί τις αποφάσεις που έλαβαν στα τέλη Ιουνίου οι ηγέτες της ευρωζώνης και θα υπάρξει και μια ακόμα σύνοδος στη διάρκεια αυτού του μήνα, στις 20 Ιουλίου νομίζω», πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι η ευρωζώνη πρέπει να υλοποιήσει γρήγορα τις αποφάσεις αυτές, κυρίως την ολοκληρωμένη τραπεζική εποπτεία ώστε ν΄ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. «Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε συγκεκριμένα μηνύματα ότι αυτά που είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου θα μεταφραστούν σε πραγματική δράση. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι΄αυτό», τόνισε ο Μοσκοβισί, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

«Πρέπει ν΄αρχίσουμε από αύριο κιόλας, στη σύνοδο των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί πρέπει πρώτα πρέπει να ολοκληρώσουν το σχέδιο βοήθειας των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά επίσης πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.