ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ

Ακόμη και λίγες ώρες πριν την άφιξη του κλιμακίου της τρόικα στο υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Παρασκευής «πληροφορίες» εμφάνιζαν την ελληνική πλευρά αποφασισμένη να βάλει κόκκινη γραμμή και να ξεκαθαρίσει στους δανειστές μας πως επιπλέον κόψιμο χρημάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Μάλιστα, η αποφασιστικότητα της ηγεσίας του υπουργείου θα έφθανε στο σημείο «επαναδιαπραγμάτευσης» των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, βάσει του μνημονίου, κυρίως προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής των μέτρων ή επίτευξης των στόχων. Φήμες, ευσεβείς πόθοι ή προσπάθεια να δημιουργηθεί το αντίστοιχο κλίμα, ό,τι και να ήταν φαίνεται πως οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται στην πράξη.

Η αλήθεια είναι πως το στίγμα το είχε δώσει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα και ο επικεφαλής του κ. Καρόνε (που όσοι γνωρίζουν άμεσα περιγράφουν ως ιδιαίτερα σκληρό συνομιλητή) που βρέθηκαν λίγες ημέρες πριν στο υπουργείο Υγείας. Οι παράμετροι, οι υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις και οι στόχοι είναι δεδομένοι και περιθώρια ουσιαστικής απόκλισης δεν υπάρχουν.

Το πρόβλημα είναι πως μπορεί να έχουμε δεσμευθεί να πετύχουμε δεκάδες στόχους, η πραγματικότητα στο χώρο της υγείας, όμως, θέτει τα δικά της δεδομένα, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Δεν είναι υπερβολή η έλλειψη τροφίμων στα νοσοκομεία, πόσο μάλλον η έλλειψη φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και μάλιστα από τα πλέον βασικά όπως γάντια και γάζες ως αντιδραστήρια εργαστηρίων και εξαρτήματα για επεμβάσεις. Δυστυχώς, δεν είναι υπερβολή οι εξαντλημένοι και απλήρωτοι γιατροί, οι εξαντλημένοι και απλήρωτοι νοσηλευτές. Ο ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε τους παρόχους, οι πάροχοι υγείας, από ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ως φυσιοθεραπευτές και προμηθευτές, αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, σε περίπτωση που αυτή η αλυσίδα σπάσει. Και μέσα σε αυτό το χάος, μπροστά στο αμφίβολο αύριο της δημόσιας υγείας, βρίσκονται οι ασθενείς. Οι ίδιοι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχουν δει τους μισθούς και τις συντάξεις τους να κόβονται, τις δουλειές τους να χάνονται, την ασφαλιστική τους κάλυψη να ψαλιδίζεται.

Αυτή την κατάσταση, ο κ. Λυκουρέντζος τώρα τη μαθαίνει από πρώτο χέρι. Απορίας άξιο είναι αν τη γνωρίζουν οι δανειστές μας ή αν τους απασχολεί. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί όχι μόνο δεν συζητούν κάποια οικονομική ενίσχυση αλλά να μπει όλο και πιο βαθιά «νυστέρι» στην υγεία και μάλιστα η… προσπάθεια να εντατικοποιηθεί. Από ότι φαίνεται λοιπόν, το «τροϊκανό μενού» για την υγεία είναι πικρό και ο σεφ έχει άγριες διαθέσεις…

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.