ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΘΗΝΑ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΣΕΙΣ, Η ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ...ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ολιγοήμερη θα είναι η παραμονή των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα που βιάζονται να φύγουν …διακοπές. Η έκθεσή τους δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν τα τέλη Αυγούστου. Ορόσημο ενόψει της άφιξης των πιστωτών μας η 21η Ιουλίου οπότε και τα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των περικοπών πρέπει να δηλώσουν την ετοιμότητά τους.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το «πακέτο» μέτρων για την επόμενη διετία θα πρέπει να έχει καθοριστεί και τα επιτελεία των υπουργείων που καλούνται να περικόψουν ποσά 11,5 δισ. θα εργάζονται πυρετωδώς ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα περάσουν και από το «κόσκινο» των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία και θα ενημερώσουν τους επικεφαλής τους -που καταφθάνουν στις 24 του μήνα- για τις αποφάσεις της Αθήνας.

Στόχος είναι την επόμενη Πέμπτη, 26 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης  Στουρνάρας, να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας:

-    το «πακέτο» μέτρων 11,5 δισ. της επόμενης διετίας

-    τα συμπεφωνημένα φετινά μέτρα που θα εφαρμοστούν κατά γράμμα

-    τα ισοδύναμα μέτρα που θα αποτρέψουν το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια

Επιπλέον ο υπουργός θα πρέπει να πείσει ότι η επιβολή και νέων μέτρων για φέτος θα είναι καταστροφική στην βαριά σκιά της βαθιάς ύφεσης και πως μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα δώσει ανάσες στην εγχώρια οικονομία.

Δεδομένου ότι χωρίς την έκθεση της τρόικας οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν συζητούν την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα μόλις για 3 24ωρα.

Δηλαδή, θα φθάσουν την Τρίτη, 24 Ιουνίου, και εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο θα αποχωρήσουν την Παρασκευή.

Βέβαια, τα τεχνικά  κλιμάκια θα βρίσκονται στην Αθήνα από την Δευτέρα και είναι σχεδόν  βέβαιο ότι θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα και την επόμενη εβδομάδα.

Έπειτα, ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές τους και αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η έκθεση της τρόικας μετά τις 20 Αυγούστου.

Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος κινείται και το οικονομικό επιτελείο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, τότε στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, με την έκθεση της τρόικας ανά χείρας, ο κ. Στουρνάρας θα  ζητήσει την παροχή περισσότερου χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι για παράταση 2 ετών, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα χρειαστούν νέα δάνεια ύψους 28,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούν στην  αποπληρωμή εντόκων γραμματίων που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.