ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Η τρόικα επισπεύδει τις διαδικασίες για παραχώρηση των λιμένων σε ιδιώτες. Γι αυτό το κυβερνητικό επιτελείο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σχεδιάζει τις κινήσεις του για την προσέλκυση επενδυτών σε διάφορα λιμάνια της χώρας.

Αναζητούνται επενδυτές για τα λιμάνια της Ελλάδας για την κατασκευή και εκμετάλλευση χώρων υποδοχής κρουαζιέρας, επιβατών ακτοπλοΐας, παραχώρησης της εκμετάλλευσης της 6ης προβλήτας στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, της εκμετάλλευσης του car terminal στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, καθώς και στην παραχώρηση τμημάτων στα λιμάνια Ηρακλείου, Ρόδου, Κατακόλου, Βόλου, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Πάτρας. Για το θέμα των λιμένων κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος με δηλώσεις του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» τόνισε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης σε ΟΛΠ και ΟΛΘ θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως αντιρρήσεων από τις διοικήσεις και πρόσθεσε:

«Η διεθνής εμπειρία είναι πολύ σημαντική και μπορεί να εξαχθεί στο ελληνικό σύστημα. Εγώ δεν έχω έρθει εδώ, και νομίζω δεν είναι αυτή η εντολή μου, να κάνω τον διαιτητή αντικρουόμενων απόψεων, αν υπάρχουν. Εγώ γνωρίζω ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης, ποιο είναι το πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων και πάνω σ' αυτό θα κινηθώ. Αυτός είναι ο καμβάς αυτής της κυβέρνησης. Οποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτόν τον καμβά ή θα προσαρμοστεί, προκειμένου να ανταποκριθεί ή θα αποχωρήσει. Είναι σαφές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το διαφορετικό. Αλλά δεν έχω τέτοια αίσθηση, ότι κάθε λιμάνι χαράζει τη στρατηγική του ή τον καημό του».

Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των λιμένων έδειξε και στην πρόσφατή του επίσκεψη στον Πειραιά ο επικεφαλής της Task Force (Ομάδα Δράσης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος συνοδευόταν από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνο Καρβούνη και την επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα κυρία Ζωρζέτα Λάλη. Η ιδιαίτερη αναφορά του Ράιχανμπαχ έγινε στα θέματα αποκρατικοποιήσεων των λιμένων μέσω παραχωρήσεων, σε θέματα νησιωτικής πολιτικής, στην εθνική στρατηγική και στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των λιμένων, στη δυναμική ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.