ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΒΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη ακόμη και να βάλει -ουσιαστικά- «πάγο» στις προσλήψεις, μόνο και μόνον για να αποφύγει τις απευθείας απολύσεις. Δηλώνει πιστή στην εφαρμογή του προγράμματος, συζητά όμως με την τρόικα που έφτασε στη χώρα μας, πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Έτσι, το πλαίσιο των προσλήψεων στο Δημόσιο για φέτος, γίνεται ακόμη πιο αυστηρό, καθώς στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει την εφαρμογή του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Το Μνημόνιο προβλέπει για το 2012 ότι θα πρέπει να γίνεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο, πλην των ΔΕΚΟ που ισχύει ούτως ή άλλως το 1 προς 10 για φέτος.

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ του στόχου μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 υπαλλήλους έως το 2015 και του να αποφύγει τις απευθείας απολύσεις, μοιάζει να επιλέγει την λύση της επέκτασης και για φέτος του κανόνα 1 προς 10. Ο ίδιος κανόνας ίσχυε και πέρυσι, αλλά δεν είχε τηρηθεί απολύτως.

Από την πλευρά της, η τρόικα σε πρόσφατη έκθεσή της για τη διαχείριση του προσωπικού του Δημοσίου εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2015 θα φθάσουν στις 124.102.

Άρα, για να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Την πρόθεση αυτή, ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist. Στο πλαίσιο της επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση α προωθήσει:

1. Την αυστηρότερη υλοποίηση του κανόνα προσλήψεων–αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα. «Ακόμα και στην αναλογία 1 προς 10 φέτος από 1 προς 5».

2. Την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα.

3. Τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών με την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων.

4. Την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, διατηρώντας όμως το ουσιαστικό επίπεδο κοινωνικής προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο προβλέπεται μεγάλη περικοπή κοινωνικών δαπανών ή και καταργήσεις επιδομάτων.

5. Την αναδιάρθρωση των δομών της κεντρικής διοίκησης και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. «Κι εδώ θα υπάρχουν σύντομα συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τα αντίστοιχα υπουργεία» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

6. Τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, χωρίς να πλήττονται οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

7. Τη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

8. Την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

9. Την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση μπορεί «να προβεί σε κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική αρκεί αυτές να είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους του προγράμματος». Μάλιστα, υποστήριξε ότι αφ’ ενός η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις «λιμνάζουσες διαρθρωτικές αλλαγές, στις απαραίτητες αποκρατικοποιήσεις και στις αναγκαίες προσαρμογές», αλλά αφ’ ετέρου πρέπει να «επιτευχθεί συμφωνία σε συνεννόηση με τους εταίρους, το συντομότερο δυνατό για μια δέσμη νέων πολιτικών, ώστε το πρόγραμμα να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό, λειτουργικό, δίκαιο, βιώσιμο».

Ο κ. Σταικούρας μίλησε ακόμη για πρόσθετα μέτρα που θα ανακόψουν  την ύφεση και την ανεργία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.