ΥΓΕΙΑ

ΔΥΟ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ακόμη ένας άνδρας,74 ετών άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αττικής αφού προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα έχουν ανέλθει στα 18, ενώ 14 από τους ασθενείς εμφάνισαν προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα από τα άτομα προσβλήθηκε μέσω μετάγγισης αίματος.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Ο 74χρονος από την Εύβοια νοσηλευόταν με σοβαρές λοιμώξεις στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και κατέληξε από εγκεφαλίτιδα έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού μολυσμένο με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη ένας 75χρονος με επιβαρυμένη υγεία έχει χάσει τη ζωή του αφού πρώτα προσβλήθηκε από τον ιό.

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα του ιού ανέρχονται πλέον σε 18, 14 από τα οποία έχουν εμφανίσει προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ τουλάχιστον δύο άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Σε ένα από τα ήδη διαγνωσμένα κρούσματα λοίμωξης, ο ιός μεταδόθηκε μέσω μετάγγισης και αφορά σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με λευχαιμία  με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζουν «ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα». Άλλωστε, ήδη έχουν δοθεί οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου θα ανέλθουν σε εκατοντάδες έως και τον Οκτώβριο που αναμένεται ύφεση της λοίμωξης.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.