ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

«Η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να πληρώσει όσα οφείλει και το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους της» εκτίμησαν  τρεις αξιωματούχοι της Ε.Ε στο πρακτορείο Reuters.

Οι αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, θεωρούν ότι η Τρόικα θα διαπιστώσει τις επόμενες ημέρες ότι η Ελλάδα θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος.

Η απόκλιση μπορεί να είναι της τάξης των 10 μονάδων,  που αντιστοιχεί σε 30 δισ. ευρώ!

Σε μια τέτοια περίπτωση, η νέα αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι δεν θα χρηματοδοτήσει εκ νέου την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρχει νέα απόκλιση από τους στόχους και ότι το βάρος θα πρέπει να το επωμιστούν η ΕΚΤ και τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Έτσι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα το Reutres, ο μόνος τρόπος για συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν μία νέα διαγραφή χρέους ή η παράταση του χρονοδιαγράμματος με μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο τα παραπάνω δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει αυτό το ζήτημα. «Η πολιτική δυνατότητα εφαρμογής μίας αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη».

«Η Ελλάδα βρίσκεται εντελώς εκτός τροχιάς» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του ενός εκ των τριών, ο οποίος πρόσθεσε: «η ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πολύ κακή».

Ο δεύτερος αξιωματούχος που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλέστηκε τις τελευταίες εκτιμήσεις της Αθήνας για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7% αυτό το έτος αντί για 5% όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος αυξάνεται σε σχέση με το ΑΕΠ.

«Τίποτα δεν έχει γίνει τους τελευταίους 3-4 μήνες στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η ύφεση και παράλληλα να αυξάνεται το βάρος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ» υποστήριξε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του τρίτου: «Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και μαζί  και το χρέος».

Επιπλέον το Reuters αναφέρει ότι αξιωματούχοι  από έξι κράτη μέλη αντιτίθενται σε μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα όχι μόνο γιατί χάνει συνεχώς τους στόχους που έχουν τεθεί αλλά και γιατί το κόστος σύντομα θα  επιβαρύνει απευθείας τους φορολογούμενους.

«Η πολιτική δυναμική είναι πραγματικά κατά της οικονομικής δυναμικής», δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters. «Τα οικονομικά επιχειρήματα μπορεί να είναι ξεκάθαρα – χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας προκειμένου να είναι βιώσιμο – αλλά σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει προθυμία».

Αυτό, αναφέρει το πρακτορείο, επαναφέρει το ερώτημα για το εάν η Ελλάδα έπειτα από δυόμιση χρόνια κρίσης και δύο προσπάθειες διάσωσης της οικονομίας της με πολλά δισ. ευρώ, θα μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα.

 

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΝΤ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ | Matrix 24 25/07/2012

    […] της Ε.Ε. που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δήλωσαν στο Reuters πως «η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να πληρώσει […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.