ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Με την κατάθεση αιτημάτων-βροχή για σύσταση εξεταστικών επιτροπών θα κλιμακώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιχείρηση «καθαρά χέρια», σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή και να ταυτίσει τις επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις με σκάνδαλα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι «οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις του παρελθόντος έχουν δείξει ότι αυτή η επιχείρηση είναι μήτρα σκανδάλων», ενώ κατά πληροφορίες του matrix24.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αναμένεται να καταθέσει πολλαπλά αιτήματα για τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περισσότερους από 60 βουλευτές, οι υπογραφές των οποίων απαιτούνται για την κατάθεση σχετικού αιτήματος.

Σκάνδαλα, οικονομία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί εν πρώτοις ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της ελληνικής κυβέρνησης με τον γερμανικό κολοσσό Siemens. Παρότι ο συμβιβασμός αυτός ψηφίστηκε από βουλευτές που μετείχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και όχι από μονοκομματική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για να εξεταστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η κυβέρνηση πήρε την απόφαση αυτή. Μάλιστα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν ότι στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που είχε διεξαγάγει τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την γερμανική εταιρεία, ως υπουργός Οικονομικών.

Μία... «γαλάζια» εξαγγελία

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει την... ίδια ακριβώς εξεταστική επιτροπή που ευαγγελιζόταν ο Αντώνης Σαμαράς ότι θα συγκροτήσει, όταν η ΝΔ, γίνει κυβέρνηση. Ο λόγος για την εξεταστική που θα διερευνούσε τις συνθήκες υπό τις οποίες μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο, αλλά και τις καταγγελίες στελεχών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για «μαγείρεμα» επί τα χείρων των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το θέμα και ρώτησε τον Αντώνη Σαμαρά γιατί «ξέχασε» μετεκλογικά την προεκλογική υπόσχεσή του.

Ξανά στο στόχαστρο ο Βενιζέλος

Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε θα τεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και για τον συμβιβασμό του Δημοσίου με την Thyssen για τα υποβρύχια, αλλά και για τις επιπτώσεις που είχε αυτή η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στόχος και ο Παπανδρέου

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν και δύο εξεταστικές επιτροπές που θα στοχοποιούν ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Η μία θα αφορά τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών και τα μυστικά κονδύλια, για τα οποία είχε καταθέσει πολλές ερωτήσεις ο Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Παπανδρέου, κατά την περίφημη «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Η δεύτερη εξεταστική που θα προταθεί θα έχει ως αντικείμενο έρευνας τυχόν παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από τον τότε τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αναφορικά με την υπόθεση των CDS, στην οποία ενεπλάκη το όνομα του αδελφού του Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκου. Στην ίδια πρόταση θα προστεθεί και το αίτημα να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Παπαϊωάννου και για το θέμα της λίστας των φοροφυγάδων στην Ελβετία, βασισμένο στις τότε δηλώσεις του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη.

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.