ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟ -15% ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Yπεγράφη η νέα κλαδική σύμβαση, μετά από μεσολάβηση από τον ΟΜΕΔ, που προβλέπει μείωση των βασικών μισθών και διατήρηση των επιδομάτων. Δεν αλλάζουν τα θεσμικά θέματα της προηγούμενης σύμβασης.  

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Δεκτή έκαναν ξενοδοχοϋπάλληλοι και ξενοδόχοι την πρόταση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με αποτέλεσμα, μετά από 5 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων να υπογραφή νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΠΟΕΕ ΥΤΕ και ΠΟΞ.

Η  συμφωνία προβλέπει μείωση του βασικού μισθού της τάξης του 15%, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των επιδομάτων (ακόμη και όσων καταργούνται από το μνημόνιο - Π.Υ.Σ. 2/2012) και χωρίς αλλαγές στα θεσμικά θέματα της προηγούμενης σύμβασης. Η διάρκεια ισχύος της είναι από 1/7/2012 έως 31/12/2013.

Εξέλιξη κομβικής σημασίας χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης  Ρέτσος, τόσο για την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου τη φετινή και την επόμενη περίοδο, όσο και του τουρισμού εν γένει.

Η συμφωνία κινείται σε τρεις άξονες:

1. Επιβίωση των επιχειρήσεων σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον ύφεσης,

2. Διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία όλης της χώρας και,

3. Επίτευξη εργασιακής ειρήνης, μέσα σε ένα πολύ εύθραυστο κοινωνικό περιβάλλον, η συνοχή του οποίου δοκιμάζεται καθημερινά.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, που είναι επιχειρήσεις μικρού και μέσου μεγέθους, δίνουν μάχη βιωσιμότητας, η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θωρακίζει το εργασιακό περιβάλλον στην ελληνική ξενοδοχία, αποτρέποντας κακές πρακτικές που αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου και υπονομεύουν την ποιότητα και την αξία του ξενοδοχειακού προϊόντος. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα περίοδος εξελίσσεται αρνητικά και όπως καταδεικνύεται από την έρευνα πεδίου του ΞΕΕ, η χρονιά θα κλείσει με μείωση στις πληρότητες της τάξης του 10% και στα έσοδα των ξενοδοχείων, κατά 15%-20%.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.