ΚΟΣΜΟΣ

ΣΤIΣ 24 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΚΙΡΤΗΣΕΙΣ ΣΥΡΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Μόλις χθες, δυο Σύριοι Ταξίαρχοι μαζί με μια ομάδα οκτώ αξιωματικών του Στρατού του Μπασάρ Αλ Άσαντ διέφυγαν στην Τουρκία, όπως διαβεβαίωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

 

 Έτσι, οι αποσκιρτήσεις ανέρχονται στις είκοσι-τέσσερεις και οι Αξιωματικοί διαφεύγουν στην γειτονική Τουρκία.

Παράλληλα, σε παρέμβαση του, ο  Γκάισα Ουλάμπι, υψηλόβαθμο στέλεχος της συριακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας τόνισε ότι: «Ο συριακός λαός επιδεικνύει μεγάλη αλληλεγγύη στο εσωτερικό. Παρά τα σχέδια του Άσαντ να δημιουργήσει εχθρότητα μεταξύ των διαφορετικών δογμάτων και των εθνοτικών ομάδων, ο συριακός λαός έχει γίνει ένα». Αναφερόμενος δε στο ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν, ο Γκάισα Ουλάμπι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεχθήκαμε στην αρχή το σχέδιο Άναν με την ελπίδα ότι θα σταματήσει τη σφαγή των αμάχων. Παρόλα αυτά, τα διεθνή βήματα που έχουν γίνει έχουν απλώς δώσει χρόνο στον Μπασάρ αλ Άσαντ», για να προσθέσει: «Τα θύματα μεταξύ των αμάχων αυξάνονται στη Συρία. Το σχέδιο Άναν και ο ΟΗΕ έχουν αποτύχει».

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, από την Κροατία όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι θα στείλει τον Αναπληρωτή του Ερβέ Λαντσού και τον επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του οργανισμού στη Συρία, για να εκτιμήσει την κατάσταση, καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.

Οι δηλώσεις αυτές του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ γίνονται μία ημέρα αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα την παράταση κατά 30 ημέρες της αποστολής των άοπλων παρατηρητών στη Συρία. «Η ομόφωνη υπερψήφιση χθες της απόφασης 2051 είναι ένα εποικοδομητικό σημάδι», σχολίασε ο Μπαν Κι-μουν.

Κάλεσε δε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «διπλασιάσει τις προσπάθειές του να βρεθεί ένας κοινός δρόμος προς τα εμπρός» και υπογράμμισε ότι: «Η συριακή κυβέρνηση έχει προφανώς αποτύχει να προστατεύσει τους αμάχους και η διεθνής κοινότητα έχει από κοινού την ευθύνη να δράσει σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές της».

Σημειωτέον ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας του Ραμαζανιού και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους είκοσι άνθρωποι εκ των οποίων δώδεκα άμαχοι, τέσσερις στρατιώτες και ακόμη τέσσερις αντάρτες.

Σε εκ νέου παρέμβαση προχώρησε η γαλλική πλευρά με τον Υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να δηλώνει ότι: «Όποιοι κι αν είναι οι ελιγμοί του, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι καταδικασμένο από τον ίδιο του τον λαό, ο οποίος έχει επιδείξει μεγάλο κουράγιο. Έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τη μετάβαση και την επόμενη ημέρα». Ο Γάλλος Υπουργός σημείωσε ότι είναι σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ και όπως είπε: «Συμφωνήσαμε όλοι ότι έχει έρθει η ώρα να συνταχθεί η συριακή αντιπολίτευση προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.