ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

LE MONDE: ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΤ, ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Σύμφωνα με τη «Le Monde», oι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης και η ΕΚΤ ετοιμάζονται να παρέμβουν από κοινού στις χρηματαγορές ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι δηλώσεις του Μάριο Ντάγκι έριξαν τα ιταλικά και ισπανικά επιτόκια.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ΕΚΤ προτίθεται να συμμετάσχει στις ενέργειες προς το σκοπό αυτό, υπό τον όρο οι κυβερνήσεις να συμφωνήσουν να ζητήσουν επίσημα χρηματική βοήθεια από τα ταμεία της Ε.Ε., τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Βάσει των σχεδιασμών αυτών σε πρώτη φάση θα ενεργοποιηθεί ο ΕΜΧΣ για την αγορά ισπανικού και ιταλικού χρέους στις πρωτογενείς αγορές και κατόπιν ο ΕΜΣ από τον Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή αρχίσει να λειτουργεί.

Ο Μάριο Ντράγκι ...ρίχνει τα επιτόκια 

Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει το ευρώ είχε θετική επίδραση και σήμερα στην αγορά του ισπανικού χρέους, καθώς η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε στο 6,9% από 7,75% που είχε φθάσει προχθές. Κάτι ανάλογο συνέβη και για τα ιταλικά ομόλογα. Γύρω στις 08:50 τοπική ώρα (09:50 ώρα Ελλάδας) η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 5,953% έναντι 6,056 που ήταν χθες Πέμπτη, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τις 20 Ιουλίου, κάτω από το όριο του 6%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά μετά το άνοιγμά τους, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν ελαφρά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Eurofirst 300 να καταγράφει απώλειες 0,12%, μετά την άνοδο 2,4% που σημείωσε χθες. Η ισοτιμία του ευρώ κινήθηκε επίσης αρχικά ανοδικά, πλησιάζοντας το 1,23 δολάρια, αλλά στη συνέχεια άλλαξε τάση και υποχωρεί 0,27% στο 1,2248 δολάρια.

Αν και ο Ντράγκι δεν αναφέρθηκε στο τι θα κάνει για να στηρίξει το ευρώ, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για τη νομισματική πολιτική, ότι θα προχωρήσει και πάλι σε αγορές κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματός της για την αγορά χρεογράφων (securities market programme).

Ο Σόιμπλε χαιρετίζει τις δηλώσεις Ντράγκι

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε σήμερα σε ανακοίνωσή του τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

«Πρώτα απ' όλα χρειάζονται προσπάθειες από την πλευρά των χωρών μελών», τονίζει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του. Ως προς αυτό ο Σόιμπλε χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ισπανία για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, οι οποίες συνοδεύουν το σχέδιο για την ενίσχυση των τραπεζών της, όπως και τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία για τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε.

Όσον αφορά την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ο Σόιμπλε σημειώνει ότι "τα προγράμματά τους βρίσκονται σε καλό δρόμο".

Βερολίνο: Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ

«Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η στάση της κυβέρνησής μας δεν έχει αλλάξει, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ.

Όσον αφορά στην καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας, αυτή σχετίζεται με το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας το Σεπτέμβριο και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνάρτηση με τα γεγονότα», είπε.

Παράληλα, ο κ. Στράιτερ σχολίασε και τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι προτίθεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωση της ευρωζώνης, είναι σύμφωνες με την αποστολή του.

«Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι δεν είναι αντιφατικές. Η ΕΚΤ εκτελεί την αποστολή της και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο για τη διάσωση της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Στράιτερ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.