ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΔΡΕΣ

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο γνωστός στο ελληνικό θεατρικό κοινό Λιθουανός σκηνοθέτης, καταπιάνεται με την εμβληματική τραγωδία έχοντας σαν όπλα του την μετάφραση του Μίνου Βολανάκη, τον ομαδικό τρόπο αφήγησης και ασκημένους στον αρχαίο Αττικό λόγο ηθοποιούς. Δεν θα χάσεις τον Οιδίποδα στο Ηρώδειο.

Της Χαράς Ιωάννου

«...Για ότι πεθαίνει περίμενε τη στερνή του μέρα, προτού το μακαρίσεις...»

Μια παράσταση, επίκαιρη όσο ποτέ πριν, « …για το αναφαίρετο δικαίωμα να παραμείνει ο άνθρωπος περήφανος ακόμα και στην πιο καταστροφική κατάσταση και να αποδεχθεί την όποια κατάρα με αξιοπρέπεια», με ήρωα « …έναν άνθρωπο, που υποκλίνεται στην τρομερή του μοίρα, χωρίς να ταπεινώνεται».

Με έναν θίασο αποτελούμενο αποκλειστικά από άνδρες και τρεις ερμηνευτές να μοιράζονται τους ρόλους, η λιτή παράσταση του Λιθουανού σκηνοθέτη αναδεικνύει στο έπακρο τη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη.

Τον Οιδίποδα ερμηνεύει ο Αιμίλιος Χειλάκης, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης φέρνει σε πέρας έναν ιδιόμορφο άθλο: υποδύεται τον Μάντη Τειρεσία, την Ιοκάστη και τον θεράποντα γέρο που σφραγίζει τη μοίρα του βασιλιά της Θήβας.

Αυτή η υποβλητική ιστορία, που την ωρίμασαν χιλιάδες χρόνια, αποκαλύπτει πόσο εφήμερη είναι η ανθρώπινη ευημερία και η δόξα. Πόσο εύθραυστη είναι η ελπίδα μας για την αιώνια και σταθερή αίσθηση της ασφάλειας και της ειρήνης.

Η πρόθεση όμως του Τσέζαρις Γκραουζίνις στο ανέβασμα της παράστασης αυτής, δεν είναι η διδακτική (αν και σοφή) διακήρυξη της ανάγκης να υπακούσει κανείς το πεπρωμένο του.

Ειδικά τώρα, ειδικά εδώ, τον ελκύει η ευκαιρία να μιλήσει για το αναφαίρετο δικαίωμα και την ευκαιρία να παραμείνει ο άνθρωπος περήφανος ακόμα και στην πιο καταστροφική κατάσταση και να αποδεχθεί την όποια κατάρα με αξιοπρέπεια.

Με άλλα λόγια, να αποδοθεί τιμή σε έναν άνθρωπο, που υποκλίνεται στην τρομερή του μοίρα, χωρίς να ταπεινώνεται.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Αλμπέρτο Φάις, Κώστας Σειραδάκης, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου, Τζεφ Μααράουι.

Σοφοκλή, Οιδίπους Τύραννος

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 6 και 7 Σεπτεμβρίου

Προπώληση εισιτηρίων (ticketwest.gr, 6933173222): 14€, ταμείο 15€ - 17€

8/9 ΕΛΕΥΣΙΝΑ, Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου στις 21:00

10 και 11/9 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, Θέατρο Ρεματιάς στις 21:00

12/9 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, Δημοτικό Θέατρο Άλσους Δ. Κιντής στις 21:00

13/9 ΠΑΠΑΓΟΥ, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου στις 21:00

14/9 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Βεάκειο Θέατρο στις 21:00

15/9 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, Θέατρο Πέτρας στις 21:00

17/9 ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ, Θέατρο Άλσους Βεΐκου στις 21:00

18/9 ΑΙΓΑΛΕΩ, Θέατρο Αλέξης Μινωτής στις 21:00

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.