ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Η επιμήκυνση δεν θα λύσει το πρόβλημαδήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, λίγο πριν από την επίσκεψη σαμαρά στο Βερολίνο. Εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν, διαμηνύει κι ο αντικαγκελάριος Φ. Ρέσλερ. 

Όχι στην παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα, είπε εμμέσως πλην σαφώς ο Γερμανός υπουργός, λίγες ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε συνέντευξή του στον σταθμό SWR, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει πως η παράταση χρόνου δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα της Ελλάδας. Συμπλήρωσε δε, ότι περισσότερος χρόνος σημαίνει και «περισσότερα χρήματα».

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρη σε όλους η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη έχει εξαντλήσει τα όρια της οικονομικής βοήθειας.

Ούτε όμως ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ συμφωνεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρχουν», δηλώνει στην Bild και επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ θα επιτευχθεί αν όλοι τηρούν τους κανόνες. «Αυτό σημαίνει ακόμη ότι όποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να περιμένει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Αλλά και μια χρονική παράταση, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα βοηθήσει περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Ρέσλερ.

Αντιθέτως, υπέρ κάποιων περαιτέρω παραχωρήσεων προς την Ελλάδα τάσσεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στην Frankfurter Rundschau, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ. «Εάν το καινούργιο πρόγραμμα σταθεροποίησης των Ελλήνων είναι εύλογο και ισχυρό, δεν θα ήταν πολύ έξυπνο, λόγω μιας μετάθεσης του στόχου πληρωμής για δώδεκα μήνες, να ξεχάσουμε όλες τις αξιώσεις μας», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάγερ και εκτιμά ότι στο τέλος θα υποχωρήσει και η Καγκελάριος Μέρκελ. «Η Μέρκελ θα ελιχθεί, θα προσπαθήσει να αναβάλει όσο μπορεί την ανάμιξη της Βουλής και στο τέλος θα συγκατατεθεί σε μια επιμήκυνση», καταλήγει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην Bild, υποστηρίζει ότι «μπορεί κανείς να μιλήσει για χρονικά περιθώρια - αλλά μόνο εφόσον η Ελλάδα αποδείξει ότι υλοποιεί με προσήλωση τις υποχρεώσεις που ανέλαβε».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.