ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Σε όλους τους κλάδους συναντάμε καλούς και κακούς επιχειρηματίες. Είναι κοινότοπο ότι στο χώρο του τουρισμού ουκ ολίγοι τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι αποδεικνύονται στην πράξη κατώτεροι των περιστάσεων, αφενός δυσφημίζοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας και αφετέρου εν μέσω κρίσης προσπαθώντας να αφαιμάξουν τον ταλαιπωρημένο Έλληνα πολίτη. Πρέπει να παραδεχθούμε όμως ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού είναι οι ξενοδόχοι. Ο εν λόγω χώρος σε γενικές γραμμές ελέω αναπτυξιακού νόμου έχουν βελτιώσει το προφίλ των μονάδων του τα τελευταία έτη παρ' όλο που η πολιτεία δεν λειτουργεί ορθολογικά απέναντι και σ' αυτόν τον κλάδο . Άλλωστε η μοναδική πολιτική marketing που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι οι τιμές των ξενοδόχων που πολλοί εξ αυτών πουλάνε κάτω του κόστους. Τα θέματα τους πάμπολλα όμως όσο και αν φαντάζει περίεργο κυρίαρχο πρόβλημα που επιχωριάζει σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο είναι οι αμοιβές που καλούνται να καταβάλουν τα ξενοδοχεία στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (ΟΣΔ) για τη χρήση τηλεόρασης στα δωμάτια τους. Περιγράφοντας πολύ συνοπτικά το ιστορικό του προβλήματος, σας αναφέρω ότι υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια οξύτατη δικαστική αντιδικία μεταξύ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των ΟΣΔ σχετικά με την υποχρέωση καταβολής αμοιβής για την τηλεόραση στα δωμάτια των ξενοδοχείων και μάλιστα σε εφετειακό επίπεδο δικαιώθηκε πρόσκαιρα ο κλάδος για να ανατραπεί το σκηνικό με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η τοποθέτηση συσκευών τηλεόρασης στα δωμάτια και η σύνδεσή τους με την κεντρική κεραία του ξενοδοχείου συνιστά παρουσίαση στο κοινό, γεγονός που υποχρεώνει όλα τα ξενοδοχεία να καταβάλουν αμοιβή στους ΟΣΔ.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος., ως καθολικός εκπρόσωπος όλων των ξενοδοχείων της χώρας, που είναι υποχρεωτικώς μέλη του, κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, ΟΠΙ, ΟΣΔ, ξενοδοχειακές οργανώσεις και προς τα μέλη του, με σκοπό την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο θέμα των αμοιβών, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των υπέρογκων αμοιβών που ζητούσαν οι ΟΣΔ από τα ξενοδοχεία με βάση το εντελώς αυθαίρετο αμοιβολόγιό τους, λαμβανομένου υπόψη και του διπλασιασμού των εν λόγω απαιτήσεων σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση δικαστικής αντιδικίας.

 

Πληροφορήθηκα ότι οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν υπό την καθοδήγηση του Ο.Π.Ι., είχαν ως αντικείμενο την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του Ξ.Ε.Ε. και των ΟΣΔ. Το Ξ.Ε.Ε. μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξε σε μνημόνιο με τους 5 ΟΣΔ, με τους οποίους υπήρχε δικαστική αντιδικία, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του Ο.Π.Ι. και των εν λόγω ΟΣΔ ότι με τις συμφωνίες αυτές κλείνει ο κύκλος των αμοιβών για τη χρήση της τηλεόρασης στα δωμάτια των ξενοδοχείων, με μόνη εξαίρεση τον ΟΣΔ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά, αποστέλλοντας επιστολή κατά τις διαπραγματεύσεις. Οι εκπρόσωποι των ΟΣΔ που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι επικεφαλής του ΟΠΙ καθησύχασαν όλους με το επιχείρημα ότι στον ΟΣΔ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ θα αντιστοιχούσε μια πολύ μικρή αμοιβή.

Όμως όπως έμαθα ενώ η πλειονότητα των ξενοδοχείων έσπευσε να συμμορφωθεί με τους όρους των μνημονίων και μέχρι σήμερα όλοι πίστευαν ότι η μόνη εκκρεμότητα είναι από τον ΟΣΔ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ξεκίνησε νέος χορός των διεκδικήσεων: α) από τον ΟΣΔ ΙΣΟΚΡΑΤΗ με επιστολή προς το ΞΕΕ, β) οχλήσεις από δικηγόρους εκ μέρους ΟΣΔ, που εκπροσωπούν άλλους παραγωγούς οπτικοακουστικών έργων εκτός των μνημονίων.

Είναι πλέον προφανές ότι, οι νταβατζήδες πάντα θα υπάρχουν αφού η πολιτεία κωφεύει και δεν επιλύει ένα ζήτημα που επιβαρύνει με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ένα ξενοδοχείο το οποίο σε καθεστώς πρωτοφανούς κρίσης να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες του υπό την απειλή της οικονομικής εξόντωσης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.