ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Μεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί για τη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς κρατικών τίτλων χρέους, παρά τις διαφωνίες της Γερμανίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην ΕΚΤ και την θεματοφύλακα της ορθοδοξίας Μπούντεσμπανκ, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, σε σημείο που ο Μάριο Ντράγκι αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί μέσω του Τύπου τη θέση του, γεγονός ασυνήθιστο για τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

"Η νομισματική πολιτική απαιτεί ορισμένες φορές τη λήψη μέτρων εξαιρετικού χαρακτήρα...Οταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες και επηρεασμένες από παράλογους φόβους, τα μηνύματα της νομισματικής μας πολιτικής δεν φθάνουν στους πολίτες κάθε χώρας της ευρωζώνης με τον ίδιο τρόπο", έγραψε ο Μάριο Ντράγκι σε άρθρο του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit για να αιτιολογήσει την προσφυγή σε νέα μη συμβατικά μέτρα.

Και για να κατευνάσει τη Γερμανία υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει ως κύριο στόχο της τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, την ανεξαρτησία των επιλογών της και "θα ενεργεί πάντοτε εντός των ορίων της εντολής της", πράγμα που αποκλείει την χωρίς περιορισμούς επαναγορά κρατικών τίτλων χρέους.

Ο Μάριο Ντράγκι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, επικαλούμενος "βεβαρυμένο πρόγραμμα" και δημιουργώντας έντονη φημολογία.

Η ΕΚΤ, η οποία πιθανότατα να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτό θα παραμείνει αμετάβλητο.

Οι πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο περιμένουν κυρίως τη διατύπωση των αξόνων του προγράμματος επαναγοράς τίτλων χρέους. Η Γαλλία υποστηρίζει τον βολονταρισμό του προέδρου της ΕΚΤ. "Οταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τέτοιου εύρους διαφορές επιτοκίων (μεταξύ τόσων χωρών) χωρίς οικονομική αιτιολογία, αυτό μπορεί λοιπόν να αποτελέσει λόγο για παρέμβαση", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

"Εάν υπάρχει πραγματικά ισχυρή δέσμευση ότι το πρόγραμμα αυτό θα επαναδραστηριοποηθεί με συνεπή τρόπο, θεωρώ ότι αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα στις αγορές. Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απογοήτευσης, όταν οι προσδοκίες είναι τεράστιες", δήλωσε η Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγος της Ernst&Young.

Μία πρώτη απογοήτευση είναι πιθανόν να προέλθει από το γεγονός ότι παρά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, η ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει ανώτατα όρια στις διαφορές επιτοκίων δανεισμού μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης πέραν των οποίων θα επεμβαίνει αυτομάτως, σύμφωνα με του αναλυτές.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων θα γίνονται σε συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αρα, για να έχουν στην υποστήριξη της ΕΚΤ, οι χώρες θα πρέπει κατ΄αρχάς να διατυπώσουν επίσημο αίτημα για βοήθεια, που προϋποθέτει αυξημένες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του συμβουλίου διοίκησης της ΕΚΤ.

Αυτός ο όρος, ο οποίος δεν ίσχυε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μαζικών αγορών από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης κρατικών τίτλων χρέους στη δευτερογενή αγορά εδώ και έναν χρόνο δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ταχεία παρέμβαση.

Η Ισπανία, η μεγάλη υποψήφια για την κατάθεση επίσημου αιτήματος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για συνολική οικονομική υποστήριξη, μετά το πακέτο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, θέλει να εξετάσει πρώτα τους όρους που τίθενται από τον θεσμό.

Η Ιταλία αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει πρόγραμμα διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους της. Το επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Τέλος, είναι πιθανόν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου, για να αποκαλύψει με λεπτομέρειες το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Ο κίνδυνος είναι μήπως το γερμανικό Ανώτατο Δικαστήριο διευρύνει το πεδίο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Γερμανία, γεγονός που θα περιέπλεκε περαιτέρω τις διαδικασίες ευρωπαϊκής συνδρομής των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.