ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΞΕΧΑΣΕ» ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Με σημαντικές διαφοροποιήσεις στη ρητορική του σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις της τρόικας εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,  στην πρώτη του συνάντηση με θεσμικό παράγοντα της Ε.Ε., χρησιμοποίησε εμφανώς διπλωματική γλώσσα, καίτοι δεν έκρυψε τη διαφωνία του ιδίου και του κόμματός του για την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας.
Παρόλα αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε μίλησε για καταγγελία του Μνημονίου, ούτε για την ακύρωσή του, όπως έκανε προ 10 ημερών, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως, τα όσα είπε, τα είπε με πολύ προσεκτικά διαλεγμένη γλώσσα, στέλνοντας ένα σήμα στους πιστωτές της Ελλάδας ότι μπορεί να αποτελέσει έναν δυνάμει συνομιλητή τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις δημόσιες δηλώσεις του από κοινού με τον Μάρτιν Σουλτς, έκανε λόγο για «μεγάλες αδυναμίες του ευρωπαϊκού προγράμματος, του προγράμματος της  τρόικας που αφορά την ελληνική περίπτωση», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι εξέφρασε στον πρόεδρο της Ευρωβουλής «την ανησυχία του γα την αδυναμία του προγράμματος να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα». «Του εξέφρασα την πεποίθηση  ότι το πρόβλημα είναι στη συνταγή της λύσης, η λιτότητα ανατροφοδοτεί την ύφεση και το νέο πακέτο των μέτρων λιτότητας είναι λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά σιγοκαίει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας, που τάχθηκε υπέρ της αντικατάστασης της πολιτικής λιτότητας από ένα σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, φρόντισε να επισημάνει δημοσίως ότι επιζητεί μία λύση «σε συμφωνία με τους πιστωτές». Κατά τα λοιπά, χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» ένα τρίτο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ ζήτησε την εκπόνηση ενός «νέου σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ μίας συνολικότερης διευθέτησης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να συγκληθεί μία ευρωπαϊκή διάσκεψη «για να πάρει αποφάσεις αντίστοιχες με εκείνες που ελήφθησαν για τη Γερμανία το 1953», δηλαδή ένα νέο «κούρεμα» χρέους, αλλά και αποφάσεις για υιοθέτηση ρήτρας ανάπτυξης (σ.σ. να αποπληρώνει μια χώρα το χρέος της όταν έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης).

Παράλληλα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο matrix24.gr, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τους καρπούς της συνάντησης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην φράση του προέδρου της Ευρωβουλής, ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «όπως βλέπεις, σε υποδέχομαι σαν πρωθυπουργό».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.