ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΟΙ 24 ΑΠΟ ΤΙΣ 40 ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ

Χωρίς τον ξενοδόχο λογάριαζε η ελληνική κυβέρνηση. Στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura εντάσσονται πάνω από τις μισές προς πώληση βραχονησίδες.  

Η κυβέρνηση και δη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχαν κάνει λόγο για εμπορική αξιοποίηση των βραχονησίδων στο πρακτορείο Bloomberg, ωστόσο λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, από τις 40 νησίδες που ανακοινώθηκαν οι 24 αποτελούν προστατευόμενες περιοχές.

«Η αξία τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, γιατί αποτελούν τις μοναδικές πλέον, μη - προσβάσιμες από τον άνθρωπο, περιοχές αναπαραγωγής και ξεκούρασης προστατευόμενων πουλιών. Επίσης, αποτελούν καταφύγια και για πολλά άλλα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για ορισμένα από αυτά, οι ακατοίκητες νησίδες αποτελούν το μοναδικό και αναντικατάστατο χώρο αναπαραγωγής τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Είναι άξιο απορίας πώς το πολιτικό προσωπικό θεωρεί περισσότερο οικονομικά βιώσιμες τέτοιες επενδύσεις απ’ ό,τι την ανάδειξη των όμορφων κατοικημένων και άγονων νησιών μας, με την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών και την καθιέρωση κινήτρων για τις τοπικές κοινωνίες», αναρωτιέται η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπ. θεμάτων Πολιτικής της Ορνιθολογικής.

Τα μέλη της Ορνιθολογικής, έχουν επί δύο δεκαετίες «σαρώσει» τις ελληνικές νησίδες, μελέτησαν και προστάτευσαν τα θαλασσοπούλια και τις σημαντικές γι' αυτά περιοχές. Εκφράζουν την απορία τους αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις τους για τη λίστα των 40 νησίδων οι οποίες διατίθενται για μακρόχρονη ενοικίαση. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού κράτους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.