ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Φέτος στην Ελλάδα θα προσεγγίσουμε το 1 εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες. Πρόκειται για ταξιδιώτες που ο τρόπος που πραγματοποιούν τις διακοπές τους προσιδιάζει με αυτόν του Έλληνα. Δεν στέκονται μόνο στο πακέτο που έχουν αγοράσει, όπως πράττουν συνήθως οι Βρετανοί και λιγότερο οι Γερμανοί, αλλά αρέσκονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη τονώνοντας και την τοπική οικονομία. Την ίδια ώρα 4 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέπτονται την Τουρκία που τους πουλάει ακόμη και προγράμματα Θρησκευτικού τουρισμού, ενώ εμείς η ορθόδοξη χώρα προωθούμε το προϊόν μας ανορθόδοξα. Ο τρόπος που αντιλαμβανόταν η Ελλάδα τη συγκεκριμένη αγορά για πολλά χρόνια ήταν ιδιόμορφος αφού τα κυκλώματα της βίζας λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα και εν γένει υπήρχε πάντα καχυποψία τόσο στις ελληνικές πρεσβείες σε Μόσχα και Κίεβο -πηγή άντλησης τουριστών που γνωρίζει επίσης άνθιση τελευταία. Η ελληνική επιχειρηματική πλευρά απέναντι στον πανικό της μείωσης της κίνησης από τη Γερμανία έδωσε τα ρέστα της για να φέρει τη φετινή αύξηση η οποία ποσοστιαία θα ξεπεράσει το 20% σε σχέση με πέρυσι.

Όμως τα νούμερα θα μπορούσαν να ήταν πολύ μεγαλύτερα δεδομένου ότι πλέον η προσέγγιση Ρώσου υποψήφιου τουρίστα, γίνεται μέσα από προσφορές ξενοδοχείων καθώς και τα δίκτυα αυτά που έχουν αναπτύξει στη Ρωσία. Το ελληνικό κράτος απουσιάζει αφού η προβολή είναι ανύπαρκτη και αυτό που διορθώθηκε –κάλλιο αργά παρά ποτέ- ήταν η διαδικασία έκδοσης βίζας. Όπως γίνεται εύκολα διακριτό το περιθώριο ανάπτυξης της αγοράς είναι τεράστιο, όμως όπως πληροφορούμαι οι Γερμανοί Tour Operators δυσανασχετούν όταν σε ένα ξενοδοχείο το ποσοστό των Ρώσων υπερβαίνει το 25% της πελατείας. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να μην υπάρχει εκ νέου πρόβλημα με τη γερμανική αγορά το 2013. Ταυτόχρονα να δοθεί έμφαση στην προβολή της χώρας. Παράλληλα καταγράφοντας τα εμπόδια που υπάρχουν στις συναλλαγές, ένα από τα οποία όπως προαναφέρθηκε είναι το θέμα βίζας, η ρωσική πλευρά  προτείνει να εξετασθεί από τους αρμόδιους φορείς το θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης βίζας στους Ρώσους υπηκόους, το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης βίζας και στους ίδιους τους Τour Οperators, με παράλληλη δέσμευσή τους υλοποίησης πλάνου προβολής καθώς και η δυνατότητα να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιολογητικών που αιτούνται για την έκδοση βίζας.

Είναι καιρός να καμφθούν τα ταμπού από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η έκδοση της βίζας να γίνει όπως την θέλουν οι Ρώσοι μεταπράτες του τουρισμού.  Είναι επίσης καιρός ο τουρισμός να αποκτήσει όραμα και σχέδιο ανάπτυξης χρησιμοποιώντας όλα τα βέλη στη φαρέτρα τους εν όψει ανοίγματος νέων αγορών

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.