ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FITCH: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕΙ

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει επί του παρόντος απομακρυνθεί, ωστόσο η χώρα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο εκτιμά η Fitch, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.  

 

Ο οίκος σημειώνει ότι εκκρεμεί ακόμη η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της  ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και επισημαίνει ότι χρειάζονται  επείγουσες αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013 - 2014. Εκφράζει δε, την απαισιοδοξία του σε ότι αφορά κάποια σημαντική απόφαση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Εκτιμά ακόμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει διασφαλιστεί. Όπως σημειώνει με το PSI μειώθηκε η ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 110 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να ελαφρύνει το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και να καθυστερήσει η αύξηση του λόγου χρέους/ΑΕΠ το 2012.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι ανησυχίες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έχουν υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% σε ετήσια βάση στο α΄ μισό του 2012.

Εκτιμά τέλος ότι η συνέχιση της εκταμίευσης των δόσεων σε συνδυασμό με κάποιες αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και ότι οι προοπτικές η Ελλάδα να εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης πριν από το α΄ εξάμηνο του 2014, φαίνεται ότι απομακρύνονται, αναφέρει ο οίκος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.