ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ

Κλασική περίπτωση déjà vu φαίνεται πως είναι η αναγγελλόμενη ένταξη των κλάδων υγείας του ΕΤΑΑ και του –υπόλοιπου- ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ, αφού σε πολλούς θύμισε την περίπτωση του ΝΑΤ τη δεκαετία του 1980.

Η είδηση της ένταξης βγήκε από τη διυπουργική της προηγούμενης εβδομάδας και ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να διευκρινίσει πως ο λόγος είναι η σχετική μας δέσμευση στους δανειστές μας και όχι η πρόσβαση στο «περιορισμένο» αποθεματικό των ταμείων.

Οι εργαζόμενοι των κλάδων αυτών, όμως, είχαν διαφορετική άποψη και ο λόγος που εντάσσονται ΕΤΑΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ είναι για να «αξιοποιηθούν» ή τα αποθεματικά τους.

Η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ δεν αφήνει άλλωστε αμφιβολίες. Ο Οργανισμός καταρρέει και η εξεύρεση χρημάτων για να καλύψει τις ανάγκες του γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Το 1,5 δισεκατομμύριο που αναμένεται να λάβει η Υγεία από το πακέτο των 31 δισεκατομμυρίων της επόμενης δόσης δεν φθάνουν για να καλύψουν όλες τις οφειλές του οργανισμού. Κάθε ποσό είναι, κατά συνέπεια, ευπρόσδεκτο. Ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας φέρεται να δήλωσε πως αν δεν υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ η κατάσταση δεν βγαίνει.

Πρόκειται για έναν οργανισμό που πασχίζει και ελάχιστα καταφέρνει να πληρώσει τους παρόχους του -φαρμακοποιούς, γιατρούς, εργαστήρια, κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες- την ίδια ώρα που τους ζητάει να κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις!

Το αποθεματικό του ΕΤΑΑ φέρεται να ξεπερνούσε πέρσι το Νοέμβρη το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που «κουρεύτηκε» στα 290 εκατομμύρια το καλοκαίρι. Αλλά και πάλι τα χρήματα είναι χρήματα και στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε «βγάζουμε και από τη μύγα ξύγκι».

Αλλά οι ασφαλισμένοι του, ειδικά οι υγειονομικοί, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί το σκηνικό του 1983, όταν στραγγίχτηκαν τα αποθεματικά του ταμείου των Ναυτικών, του ΝΑΤ, με την υπόσχεση της Κρατικής Επιχορήγησης, οδηγώντας το στην απαξίωση .

Βέβαια, δεν αποκλείεται η επιθυμία της κυβέρνησης να βρει και νομικό εμπόδιο και αυτό είναι η ειδική ρύθμιση Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία τα αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία εξαιρούνται από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.

Θα θυμάστε, άλλωστε, και την περίφημη επιστολή Λοβέρδου, τότε Υπουργού Υγείας, στον Ματίας Μορς με την οποία του ξεκαθάριζε πως προχωράει η ένταξη των κλάδων υγείας των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, αλλά όσα ταμεία δεν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση μπορούν να μείνουν εκτός.

Επίσης, η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα σε όσα ταμεία αποδείξουν, με αναλογιστική μελέτη, ότι μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κρατική επιχορήγηση, να μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, σχετικές αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας, τόσο των Υγειονομικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ) όσο και του κλάδου  των Τραπεζών του ΤΑΥΤΕΚΩ, βρίσκονται σε εξέλιξη και βάσει του νόμου έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος του έτους για να ολοκληρωθούν.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως κανείς δεν θέλει να μπει σε αυτή τη βάρκα που βυθίζεται και φέρει το όνομα ΕΟΠΥΥ. Μπορεί η κυβέρνηση να παλεύει για κρατήσει το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ζωντανό, αλλά πολλοί θεωρούν ότι χρησιμοποιεί ασπιρίνες για να θεραπεύσει τον καρκίνο και η αλήθεια είναι πως θα χρειαστεί μια γενναιόδωρη κίνηση εκ μέρους της πολιτείας για να τους αλλάξει τη γνώμη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.