ΚΟΣΜΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1973, ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ

8 Οκτωβρίου 1973: Μία τεθωρακισμένη μεραρχία των Ισραηλινών επιτίθεται στις αιγυπτιακές δυνάμεις που προελαύνουν στο Σουέζ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Γιομ Κιπούρ. Η επίθεση αποτυγχάνει και 150 ισραηλινά τανκς καταστρέφονται.

Η σύρραξη πήρε το όνομα της επειδή ξεκίνησε δύο μέρες νωρίτερα το μεσημέρι της 6ης Οκτωβρίου 1973, ανήμερα της μεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιομ Κιπούρ (Ημέρα της Εξιλέωσης), όταν αιγυπτιακές και συριακές δυνάμεις εξαπολύουν συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ με στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που είχαν χαθεί στον Πόλεμο των 6 Ημερών.

Η τροπή του πολέμου άλλαξε στις 10 Οκτωβρίου, όταν οι Ισραηλινοί πέρασαν στην αντεπίθεση και ανάγκασαν τους Σύρους να υποχωρήσουν βαθιά μέσα στο έδαφός τους. Στις 14 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις βρέθηκαν σε απόσταση βολής από τη Δαμασκό.

Και στο νότο οι ισραηλινοί ανέκοψαν την πορεία των Αιγυπτίων και πέρασαν το Σουέζ.Η κρίση  λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις και η διπλωματία αναλαμβάνει δράση, ύστερα από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στις Δυτικές Χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ (Α' Πετρελαϊκή Κρίση).

Στις 22 Οκτωβρίου 1973, κατόπιν αμερικανοσοβιετικού ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Συρία αποδέχεται κατάπαυση του πυρός και επανέρχεται στα προ του πολέμου σύνορά της με το Ισραήλ. Ανάλογη συνθήκη υπογράφει στις 24 Οκτωβρίου και η Αίγυπτος, η οποία όμως βγαίνει ωφελημένη, καθώς ανακτά τον πλήρη έλεγχο και στις δύο όχθες του Καναλιού του Σουέζ, ενώ κερδίζει και μία λωρίδα γης στη δυτική όχθη του Σινά.

Η κατάληξη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ ερμηνεύτηκε από τους Ισραηλινούς ως ήττα γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των Εργατικών που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή από το 1948 και την άνοδο του κόμματος «Λικούντ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ελληνική πτυχή του πολέμου, καθώς στη διάρκεια του ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να επιτρέψει την προσγείωση στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Σούδας, αμερικανικών αεροπλάνων τα οποία θα πολεμούσαν στο πλευρό των Ισραηλινών. Η άρνησή αυτή, θεωρείται να συνέβαλε και στην πτώση του Παπαδόπουλου από τον Δημήτριο Ιωαννίδη, στις 25 Νοεμβρίου 1973.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.