ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βλέπει όμως, ανάκαμψη η Alpha Bank

Γκρεμίστηκε η αγορά ακινήτων

Ζοφερή περιγράφει την εικόνα για την ελληνική αγορά ακινήτων η Alpha Bank, στην έκθεσή της.
Γκρεμίστηκε η αγορά ακινήτων

Εκτιμά βέβαια ότι αν συνεχιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας θα υπάρξει σταδιακή αναθέρμανση και της αγοράς κατοικίας.

Στην έκθεσή της αναφέρει ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2011, η αγορά επιβαρύνεται δυσανάλογα από τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία και από τη δραματική κατολίσθηση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη των οικονομικών του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης χωριστά.

Η αναμενόμενη καταβολή της δόσης των 44,5 δισ. ευρώ εντός του Δεκεμβρίου 2012 και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, αναμένεται να συμβάλουν στην έναρξη μιας διαδικασίας ομαλοποίησης της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και ισχυροποίησης της προοπτικής εξόδου της από την ύφεση.

Στην έκθεση της Alpha Bank επισημαίνεται πως η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων βρίσκεται σε μεγάλη κρίση επί τέσσερα κατά σειρά έτη, η οποία εκδηλώνεται, αφενός με μείωση της ζήτησης και αφετέρου με υπερβάλλουσα προσφορά, που αντανακλάται στο εκτιμώμενο σημαντικό και αυξανόμενο απόθεμα αδιάθετων (και προς πώληση) κατοικιών.

Ειδικότερα, εξακολουθεί να παρατηρείται κάθετη πτώση του αριθμού των αγοραπωλησιών διαμερισμάτων (τρίτο τρίμηνο 2012: -48,7%, μετά την πτώση τους κατά -38,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2011), πτώση που είναι πολύ μεγαλύτερη της επίσης μεγάλης μείωσης του αριθμού των αδειών της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 27,6% στο οκτάμηνο του 2012, μετά την πτώση της κατά 30,5% και στο οκτάμηνο του 2011.

Η υπερβάλλουσα προσφορά κατοικιών και η πτώση της ζήτησης αυτών έχουν επιφέρει σημαντική πτώση των τιμών των κατοικιών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων (παλαιά και νέα) μειώθηκαν κατά 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2012 στο σύνολο της χώρας, έναντι μείωσής τους κατά 4,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2011.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων στην Αθήνα (τρίτο τρίμηνο 2012:-12,3%, τρίτο τρίμηνο 2011:-4,4%) και στις εξοχικές περιοχές (τρίτο τρίμηνο 2012: -12,4%, τρίτο τρίμηνο 2011:-5,9%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (τρίτο τρίμηνο 2012:-10,6%, τρίτο τρίμηνο 2011:-6,4%) και οι άλλες μεγάλες πόλεις (τρίτο τρίμηνο 2012:-10,6%, τρίτο τρίμηνο 2011:-3,2%).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.