ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογή Ομπάμα

Η υποδοχή του ...Πλανητάρχη σε όλο τον Κόσμο

Η Ευρώπη ανακουφίστηκε, η Μέση Ανατολή προβληματίζεται, η Ρωσία αισιοδοξεί και η Κίνα ανησυχεί.
Η υποδοχή του ...Πλανητάρχη σε όλο τον Κόσμο

Κάπως έτσι, δέχθηκε ο υπόλοιπος κόσμος την επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην Αμερική.

Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραμονή του Ομπάμα στα ηνία των ΗΠΑ αποτελεί παράγοντα σταθεροποιητικό. Άλλωστε, καλύτερα κάποιος που γνωρίζεις, χωρίς αντιπερισπασμούς και αιφνιδιασμούς παρά ο «άγνωστος» Μιτ Ρόμνεϊ.

Η αλλαγή φρουράς στην Κίνα, αύριο, δεν φαίνεται να σβήνει εύκολα και σίγουρα όχι γρήγορα τα σημάδια της προεκλογικής καμπάνιας Ομπάμα – Ρόμνεϊ με τις αιχμές ενάντια στην «άδικες» - όπως τις χαρακτήρισαν- εμπορικές πρακτικές της χώρας. Εκτός από την οικονομία, το Πεκίνο ανησυχεί και για την στρατηγική στροφή του Ομπάμα προς την Ασία.

Στη Μέση Ανατολή, οι αναταράξεις ενδέχεται να φέρουν νέα προβλήματα στον πρόεδρο. Η αλλαγή ηγεσίας σε αρκετές χώρες και η επικράτηση ισλαμιστών κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια συνεννόησης.

Δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, ο Ομπάμα να αναγκασθεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερη υποστήριξης προς τους σύρους αντάρτες, όχι όμως και άμεση αμερικανική επέμβαση. Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να προκαλέσει η πιθανή επιμονή του Ιράν στην κατασκευή πυρηνικών. Εάν μέχρι το Καλοκαίρι δεν υπάρξει κάποια θεαματική στροφή δεν αποκλείεται ο Ομπάμα να κληθεί, να κάνει πράξη την απειλή του για επέμβαση  ή τουλάχιστον να αφήσει το Ισραήλ να κάνει πόλεμο με τους Ιρανούς. Απρόσμενη είναι και η σχέση Ισραήλ με Παλαιστίνη και πάντα το ενδεχόμενο σύρραξης είναι πιθανό…  Όσο για το Αφγανιστάν,  ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ζητήσει την απόσυρση στρατιωτών ώστε να παραμείνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, μετά το 2014. Ανησυχία υπάρχει για το Πακιστάν.

Σχεδόν… αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να σημαίνει ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις θα γίνουν ευκολότερες. Πάντως, η Ρωσία αναγνωρίζει ότι ο Ομπάμα ήταν αυτός που βελτίωσε το κλίμα, όμως στο Κρεμλίνο πιστεύουν ότι η Αμερική χρηματοδοτεί τους αντιπάλους του Πούτιν.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι Μεξικανοί την επανεκλογή του Ομπάμα διότι όχι μόνο στο Μεξικό αλλά και σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ισπανόφωνων. Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας που ψηφίστηκε σε δημοψηφίσματα στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Κολοράντο, σύμφωνα με τους αναλυτές θα επιφέρει, σε κάποιο βαθμό, πλήγμα στα ισχυρά μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών που τροφοδοτούν τις ΗΠΑ.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.