ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα σενάρια και το «plan B»

Με τεντωμένα νεύρα στο Μαξίμου

Μέχρι τις 22:00 χθες ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του. Συνεχείς διαβουλεύσεις και σήμερα ενόψει Eurogroup. Οι φόβοι της ελληνικής κυβέρνησης.
Με τεντωμένα νεύρα στο Μαξίμου

Με συνεχείς επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τον αμερικανικό παράγοντα, ο κ. Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο μεσολάβησης για την εξασφάλιση της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού φρόντισαν, ήδη από τις Βρυξέλλες, να στείλουν το μήνυμα ότι οι δίαυλοι με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ανοικτοί εννοώντας όχι μόνον την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ. Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιχειρεί να κινητοποιήσει την Ουάσινκτον, μετά από μία μακρά περίοδο σχεδόν αποκλειστικού έρωτα με το Βερολίνο. Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του αρνούνται κάθε πληροφορία για το περιεχόμενο αυτών των επαφών, θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς όχι μόνον επιδιώκει το συμβιβασμό των δύο πλευρών αλλά μοιάζει να συμμετέχει ενεργά και στις συζητήσεις για την αναζήτηση των λύσεων που θα επιτρέψουν βιωσιμότητα του χρέους και, κυρίως, ταχεία εκταμίευση της δόσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, ενδεχομένως και για να αποφύγουν ένα νέο... επικοινωνιακό βατερλό, όπως αυτό της προηγούμενης Τετάρτης.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι διαθέτει και «plan B» σε περίπτωση αδιεξόδου, ωστόσο είναι προφανές ότι ουδείς επιθυμεί να δει το χειρότερο σενάριο να γίνεται πραγματικότητα. Γιατί, όπως είπε προ ημερών κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «αν δεν πάρουμε τη δόση, φορέστε αλεξίπτωτα». Στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν μπορούν παρά να έχουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα:

-        Το Eurogroup, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ καταλήγουν σε μία συμβιβαστική λύση, «απελευθερώνοντας» τη δόση. Εφόσον αυτή περιλαμβάνει γενναία μείωση επιτοκίων (πράγμα δύσκολο) και ουσιαστική μείωση του χρέους, η κυβέρνηση δηλώνει «νίκη». Αρκεί βέβαια τα χρήματα να είναι περισσότερα από 31,5 δισ ευρώ (σ.σ. το τελευταίο Eurogroup είχε συμφωνήσει για 34 δισ) ώστε ένα, μικρό έστω, τμήμα τους να μπορέσει να πέσει στην πραγματική οικονομία, αφού τα περισσότερα θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το έλλειμμα και την πληρωμή των εντόκων γραμματίων

-        Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν συμφωνούν στο πλαίσιο δράσεων, αλλά η Ε.Ε αναλαμβάνει πολιτική δέσμευση να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, παραπέμποντας τις όποιες δράσεις σε δεύτερο χρόνο και, πάντως, μετά τις γερμανικές εκλογές. Η Αθήνα ναι μεν παίρνει τη δόση, που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος, ωστόσο η ελληνική οικονομία παραμένει ημιθανής και η κυβέρνηση σε αμφισβήτηση.

-        Ακόμη χειρότερα, οι δύο πλευρές τα «σπάνε», ώστε και για λίγα 24ώρα, παρατείνοντας την αγωνία. Πρόκειται για το σενάριο που απεύχονται οι πάντες καθώς η αντιπολίτευση θα ξεσηκωθεί ενώ η τρικομματική κυβέρνηση θα δοκιμασθεί παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνεται ότι είναι ανθεκτική σαν... μπετόν αρμέ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.